Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Balijski pihtijari, lažni Bosanci još lažniji Hercegovci i nametnuti pseudoekonomski patriotizam

Kad sam napunio 18 godina uzeo sam pušku u ruke, otišao na Vrljajicu (brdo iznad Visokog op.a) u tadašnju 315 brigadu i u naredne dvije godine obišao sva visočka ratišta. Kao takav sa ove vremenske distance i sa ovom naknadnom pameću mnoge stvari vidim mnogo drugačije i mnogo jasnije. Ono što me najviše nervira, a čega se sjetim prilikom bosanskih praznika jesu balijski pihtijari i lažne patriote, čak mi je pošteniji odnos u zapadnom Mostaru, odnosno u Laktašima, gdje se otvoreno negira ZAVNOBIH i dan kada je Josip Broz potvrdio današnje granice jedne i jedine Bosne i Hercegovine, od odnosa balijskih pihtijara koji se pozivaju na lažni patriotizam.

Ove tzv. patriote, džamijski miševi, ratni dezerteri, profiteri i samoprozvani dušebrižnici za BiH ustvari misle samo na sebe i svoje bližnje, a vjeru koriste kao dioničko društvo iz kojeg samo oni imaju korist. Pozivanje na ekonomski patriotizam je još i najveća prevara, naime svaki dan u raznim kampanjama i javnim istupima tzv. bosanskih firmi slušamo priče o ekonomskom patriotizmu u formi “kupujmo domaće”, a u sklopu kojih je najnormalnije da se radi za Dan državnosti. Otpuštaju se radnici jer nema posla, a onda se radi za praznik jer posao ne smije da stane. I koja je onda razlika između zapadnog Mostara, Laktaša i Visokog? Nikakva, čak su ovi ispravniji jer ne varaju radnike i narod i ne stavljaju patriotske osjećaje kao paravan za lični interes. Treba biti pošten i priznati da ih od Dana državnosti više zanimaju presvlake u njihovom novom automobilu koji koriste u svrhu društvenog statusa u zemlji koju si im neki drugi odbranili.

Intimno ja bih volio kada bi ovaj narod i ova BiH poštovala neke druge datume i praznike, recimo iz vremena Bosanskog kraljevstva kada je Bosna bila puno veća, kada smo imali more i mnogo više teritorije, kada dijelovi bosanske nacije nisu bili zatrovani Ilijom Garašaninom i Antom Starčevićem. Međutim sasvim je jasno da Bosna ovakva kakva jeste najviše odgovara kriminalcima i kriminogenoj političkoj i ekonomskoj eliti koja na neukom narodu zgrče milione raznoraznih apoena stranih valuta.

Istomišljenicima još jednom Sretan Dan Državnosti bez obzira na broj Muslimanskih, Hrvatskih ili Srpskih krvnih zrnaca!