Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK-a odobrila sredstva za nabavku vakcina

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je 80.000 KM za kupovinu vakcina protiv gripe. Ove vakcine, putem Ministarstva zdravstva ZDK-a nabavljene su radi prevencije oboljenja od gripe za posebno rizične kategorije stanovništva. To se prije svega odnosi na starije osobe, iznad 65 godina života koje boluju od hroničnih oboljenja kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, dijabetesa, bubrega.

Zahvaljujući dosadašnjoj višegodišnjoj praksi vakcinisanja ove kategorije stanovništva smanjen je broj obolijevanja i komplikacija od gripe.

Za razliku od prošle godine, kada je na raspolaganju rizičnim grupama stanovništva bilo svega 305 doza humanitarnih vakcina protiv gripe, ove godine maglajska Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja dobila je 775 doza vakcina. U Službi su izuzetno zadovoljni opredijeljenim količinama jer će se uspjeti zadovoljiti veći broj starijih osoba i hroničnih bolesnika.

U toku jučerašnjeg dana distribuirano je 60-ak doza, a u prva dva sata danas u ovu službu javilo se 150 pacijenata. Od ranih jutarnjih sati registrovan je veliki priliv pacijenata.

Distribucija humanitarnih vakcina protiv gripe nastavit će se.

(Fena)