Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Stipendije za studente iz reda boračke populacije

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona obavijestilo je da je u toku podnošenje prijava kandidata za dodjelu stipendija studentima – braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2008/2009.godinu.

Prijave se podnose općinskim službama nadležnim za poslove branilačko-invalidske zaštite, u općini u kojoj kandidat ima prebivalište, a za povratnike u RS u općini u kojoj ostvaruju pravo iz branilačko-invalidske zaštite.

“U cilju što bolje i efikasnije obrade zahtjeva, a u skladu s utvrđenim Planom aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja, predstavnici ovog ministarstva posjetili su općinske službe u Kantonu i održali konsultativne sastanke sa rukovodiocima i saradnicima, a vezano za vođenje postupka obrade zahtjeva kandidata-studenata. Ministarstvo se opredjelilo za ovaj način rada – posjete službama, iz razloga što je Vlada ZDK u međuvremenu donijela i izmjenu Uredbe o stipendiranju studenata branilačke populacije“, saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Konkurs za dodjelu stipendija traje do 19. novembra, a visina stipendije za prvu godinu studija je 800 KM, odnosno 1.200 KM za ostale godine. Isplata se vrši u osam jednakih mjesečnih rata, po 100 KM za prvu i po 150 KM mjesečno za sve ostale godine studija.

(Fena)