Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pincom.info: Nestalo novca za autoput?

 

Izgradnja dionice autoputa na koridoru 5C od Dobrinja prema Kaknju odvija se smanjenim intenzitetom zbog dugovanja Vlade FBiH izvođačima radova. Prema informacijama iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, konzorciju kompanija koje grade autoput Vlada FBiH duguje čak šest miliona maraka, zbog čega ni izvođači ne mogu izvoditi radove punim intenzitetom.

Radovi su zbog nedostatka novca usporeni, a ako se kašnjenje udruži s lošim vremenskim prilikama, to bi moglo prouzrokovati znatno zaostajanje u izgradnji ove dionice autoputa.
Problemi s plaćanjem dionice autoputa u izgradnji izazvani su ukupnim finansijskim stanjem u FBiH i poteškoćama s nedostatkom proračunskog novca.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović u izjavi za “Dnevni avaz” potvrdio je informacije o dugovanjima te rekao da se pokušavaju naći neka rješenja kako bi se problem prevladao.

– Tačno da je da imamo u posljednja tri mjeseca ili nešto kraće neizmirenih obaveza prema izvođačima radova i to je zbog finansijske situacije u proračunu FBiH. Ja sam u stalnim kontaktima s premijerom Nedžadom Brankovićem i nadam se da ćemo nešto moći uraditi u tom pogledu – kaže Šećkanović.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da barem dio obaveza bude isplaćen izvođačima radova, kako se dugovi ne bi nagomilavali, a radovi kasnili. On ističe da ta dugovanja ne bi trebala, u ovoj fazi, uzrokovati odgađanje završetka radova, koje je planirano za početak sljedeće godine.

Dionicu autoputa od Dobrinja do Kaknja, u dužini od 9,4 kilometra, gradi konzorcij bh. kompanija “Euroasfalt” Sarajevo, “Hering” Široki Brijeg, HP “Investing” Mostar i “Putevi” Grude, a njena izgradnja košta 64,5 milijuna KM.


Pincom.info