Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mnogo događaja u Kaknju za Dan državnosti

 

Od svih događaja što ih je preturila u svojoj dugoj, oduvijek burnoj i najčešće nasilnoj istoriji, Bosna i Hercegovina najviše pamti datume kada se sticala sloboda, te čuvala i obnavljala državnost. Imala je Bosna i Hercegovina sretnih predaha između vojni, kuga, suša i svakojakih nevolja. Cijeneći slavnu bosansku istoriju Opština Kakanj će i ove godine dostojanstveno obilježiti 25. novembar – Dan državnosti BiH.
U ponedjeljak, 24. novembra 2008. godine, s početkom u 14.00 sati, biće upriličeno polaganje cvijeća na Spomen obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Spomen–obilježje šehidima i poginulim borcima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. Sat vremena poslije, cvijeće će biti položeno i na Spomen-obilježje borcima NOR-a 1941-1945. u Kraljevoj Sutjesci.
U 16.30 sati, istog dana, Udruženje građana „Duga” će upriličiti izložbu slika u foajeu Doma kulture. Svečana akademija upriličena povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH počinje 24. novembra 2008. godine  u 17 sati. Na svečanoj akademiji nastupiti će KUD „Fadil Dogdibegović-Dikan”, Muzički centar Kakanj, Hrvatska folklorna skupina „Bobovac”, Dramski studio Kakanj i ritmička sekcija Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija”.
S početkom u 18.30 sati u Gradskoj biblioteci biće upriličena i „Večer razgovora”. Tema o kojoj će govoriti prof.dr. Nerzuk Čurak sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka nosi naziv „Bosna i Hercegovina sutra”. Pokrovitelj ove manifestacije je opštinski načelnik Mensur Jašarspahić-Suri.
U petak, 28. novembra 2008.godine u kino-sali Doma kulture će biti upriličena premijera dječije pozorišne predstave „Šarena lopta” u pripremi kakanjskog Dramskog studija, a pod pokroviteljstvom opštinskog načelnika.