Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Istraživanja: Oni koji danas žive u BiH, dobrim dijelom ne osjećaju ovu državu svojom


Oni koji danas žive u Bosni i Hercegovini dobrim dijelom ne osjećaju državu svojom, nezadovoljni su ekonomskom situacijom i imaju malo nade da će se stvari u budućnosti popraviti najkraći je mogući sažetak Gallupovoga godišnjeg istraživanja provedenog na području balkanskih država.

Rezultati istraživanja, predstavljeni u ponedjeljak u Bruxellesu, ukazuju da stanovnici BiH, po vlastitom mišljenju, proživljavaju sada jedan od ne
pretjerano svijetlih perioda. Njihovi odgovori na pitanja o identitetu
države, povjerenja u vladu, ekonomsku situaciju, Evropu, budućnost vrlo su pesimistični; Bosanci i Hercegovci ne nadaju se boljem, nikome ne
vjeruju niti smatraju da ih Evropljani rado žele vidjeti u svome društvu,
izvještava dopisnik VOA-e.

Kada su u pitanju ekonomske prilike, ogromna većina nije zadovoljna. Veći pesimisti su u Federaciji BiH. Tamo dvije trećine upitanih ne vjeruje da će se uskoro stvari popraviti, dok je sličnog mišljenja 44 posto ispitanika iz Republike srpske.

Što se tiče vlade, ona je pobrala najveće kritike. U prosjeku, 67 posto
građana BiH daje negativnu ocjenu. Ocjene su oštrije i nezadovoljstvo
procentualno veće u FBiH, gdje je nezadovoljnih do 70 posto, u odnosu na 56 posto negativnih ocjena iz RS-a. Ključne zamjerke su loši rezultati u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kada je riječ o Evropskoj uniji, većina upitanih nema povjerenja u njene
institucije. Prema Bruxellesu nešto su blaži u FBiH – samo 45 posto ih ne vjeruje u Uniju, dok su u RS-u sa čak 77 posto “sumnjičavih” gotovo
jednoglasni da EU nije adresa kojoj treba vjerovati.

U Republici srpskoj, gledajući na Balkan u cjelini, najjače je izražen
sjećaj da ih Evropa odbacuje. Polovina upitanih se tako izjasnila, dok u
Federaciji BiH pak dvije trećine učesnika ankete ne misle da bi bili
neželjeni gosti unutar evropske porodice…

Najjače, međutim, odzvanjaju rezultati odgovora na jednostavno pitanje “da li BiH osjećate kao svoju državu.” Čak 90 posto upitanih u RS-u odgovorilo je sa “NE”, dok je u FBiH polovina onih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju državu.

Šta to znači kada su u pitanju samo Bosanci i Hercegovci? Prije
svega da su su promjene u mnogim tamošnjim glavama neophodne. Šta bi to, još ozbiljnije, moglo značiti za područje zapadnog dijela Balkana?

Prema doskorašnjem visokom zvaničniku Pakta stabilnosti i bivšem ministru vanjskih poslova Srbije Goranu Svilanoviću to znači da svijest o cijepanju Balkana još nije okončana: “Strah od nastavka cijepanja je u zraku. Tek 10 posto ljudi u Republici srpskoj se identificira sa zemljom u kojoj živi. Treba biti svjestan toga, jer to može značiti da je ono što čekaju prilika da glasaju…”

I izdavač dnevnika Koha Ditore, Veton Surroi upozorava: “Bojim se da je
istraživanje pokazalo, na primjeru BiH, da imamo posla s nedovršenim
državama. A BiH nije usamljena u tome problemu. Pitanje državnog statusa, nažalost, još uvijek nije okončano u našoj regiji. Tri su otvorena
pitanja; BiH, Kosovo, a tu je i Srbija… Ona, držeći otvorenom opciju novih rezolucija o statusu, samu sebe ne smatra dovršenom zemljom.”

U svakom slučaju, a rezultati Gallupovog istraživanja to očigledno pokazuju, pred međunarodnom zajednicom i Evropskom unijom je vrlo ozbiljan posao na novom pristupu i novoj terapiji balkanskih “pacijenata”, posebno kada je u pitanju Bosna i Hercegovina koju sada i za sada ipak previše njenih državljana ne doživljava kao svoju državu.