Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Planirani godišnji troškovi umanjeni za 20 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 94. sjednici usvojila je prijedlog Izmjena i dopuna budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2008. godinu i prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju budžeta ZDK-a za 2008. godinu.

Izostanak očekivanog ubiranja prihoda u deset mjeseci ove godine glavni je razlog zbog kojih se Vlada ZDK-a odlučila na ovakve mjere.

„Ostvareno je ubiranje prihoda u procentu od 85 posto, zbog čega smo odlučili reducirati troškove. S planiranih 303 miliona KM rashoda, planirane troškove za 2008. smanjili smo na 283 miliona KM. Iskoristili smo zakonske mogućnosti i višak budžetskih sredstava iz 2007. prebacili na prihodovnu stranu za ovu godinu“, izjavio je Mirsad Šaranović, ministar finansija u Vladi ZDK-a.

Na pitanje u čemu će se ogledati planirana ušteda sredstava od 20 miliona KM, Šaranović je rekao da je Vlada planirala reducirati dio kapitalnih ulaganja, a da će fiskalna politika zavisiti od dogovora na nivou fiskalne koordinacije. Konačnu odluku o Vladinim prijedlozima do kraja mjeseca trebalo bi donijeti Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

(Fena)