Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policijski izvještaj kaže da smo bezbjedni, a pljačkaši nemaskirani pljačkaju granape 50 metara od PU Visoko!

Siđem do prodavnice odmah ispod svoje zgrade, koja se nalazi 50 metara od PU Visoko, uredno se ispitam kao i svaki put, kako je šta ima, kako ide, jer odavno nisam bio, a prodavačica mi veli, ma ne pitaj. Kontam da nije šta do mene, pa odmah pitam i zašto!? Kaže, još imam traume od onoga neki dan, a ja neupućen pa pitam i šta je bilo?

Priča je smještena u dan ponedjeljak, to je pazarni dan u Visokom, tada je grad pun krcat. Vrijeme dešavanja je tačno u podne. Dolazi Golf 2 ispred radnje, najnormalnije se parkira, izlazi muškarac potpuno nemaskiran, ako izuzmemo sunčane naočale, vadi pištolj i kaže, nemoj da se objašnjavamo, daj mi sve para što imaš. Preplašena prodavačica naravno iz straha, kao što bi i svako drugi, daje novac pljačkašu, koji opet najnormalnije izlazi sjeda u automobil i tačno pored PU Visoko odlazi sa pokradenim novcem. Prodavačica naravno pozove policiju i službenik je pita…”jel bio plastični pištolj…”!? Jest eto, još joj je dao i da ga pričuva dok je smjestio pare u džep.

Da stvar bude potpuno luda, nenormalna, apsurdna…. sve se to dešava na lokaciji gdje službenici PU Visoko redovno svaki dan, kao kakvi naivni umjetnici fotoaparatom slikaju parkirana vozila i kažnjavaju njihove vlasnike, poštene porezne obveznike koji im zarđuju (ne)zaslužene plate. To je ista ona lokacija o kojoj sam i nedavno pisao, gdje postoji nelegalni taxi štand, nelegalni trotoar, nepostojeća rasvjeta, to je lokacija na kojoj svaki dan srednjoškolci iz gimnazije prolaze u potpunom mraku, to je u samom centru Visokog.

Da cjelokupna situacija bude još gluplja, nedavno je održan sastanak između načelnika Općine i načelnika PU Visoko čiji je zaključak bio da je situacija u Visokom zadovoljavajuća (možda u Moštru i Kaknju, ali u Visokom siguno nije op.a)!!?? Kome je zadovoljavajuća!? Ti sastanci služe da bi gospoda opravdala svoje budžetske plate, plate koje im zarađuju oni koje oni kažnjavaju za nepropisno parkirnje u varoši u kojoj ne postoji niti jedan legalni parking!? A zato vrijeme, dok oni sastanče i lažu nas da smo bezbjedni, nemaskirani pljačkaši u njihovoj avliji vrše oružane pljačke i to u trenutku dok se “obični” policajci bave fotografijom i Visočane kažnjavaju sa 40KM mandatne kazne.