Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novosti sa područja opštine Kakanj

 


Nakon što je u naselju Povezice kod domaćina Fahrudina Gačića u petak, 14. novembra 2008.godine, izvršena montaža prvog plastenika iz programa pomoći nezaposlenim boračkim kategorijama, danas je upriličeno i potpisivanje ugovora o dodjeli plastenika. Potpisnici ugovora su opštinski načelnik Mensur Jašarspahić-Suri, s jedne strane, i Zijad Čobo iz Zgošće, Eniz Karahodžić iz Donjeg Banjevca, Ramiz Veispahić iz Zgošće, Ismet Piljug iz Podborja, Ahmed Šemić iz Zgošće, Edin Gađun iz Lučana, Mujaga Čeliković iz Tršća, Safet Vehab iz Vehaba, Nezir Mušija iz Haljinića, Esad Alajbegović iz Groca, Esad Merdić iz Brnjica, Elvir Hodžić iz Sopotnice, Mersudin Šolbić iz Popa, Elsin Vehab iz Čatića, Suvad Piljug iz Ulice šehida, Zehrudin Kokić iz Sopotnice i Fahrudin Gačić iz Povezica, s druge strane. Korisnici su se ugovorom obavezali da će dobiveni plastenik koristiti kao uzorni domaćini i da će na najbolji način, vlastitim radom i radom članova svog domaćinstva, osigurati ovim putem bar djelimično egzistenciju.
Isporučilac plastenika je preduzeće „Voćar piramida” d.o.o. Visoko, a radi se o plastenicima sa sistemom navodnjavanja površine 100 kvadratnih metara po jediničnoj cijeni 2 925 KM sa plaćenim PDV-om. U cijenu je uračunat i prevoz do adrese korisnika. Korisnici su se obavezali da neće zloupotrijebiti donaciju kao i da dobiveni plastenik neće prodati ili ustupiti trećim licima po bilo kom osnovu u periodu od 4 godine od dana isporuke. U protivnom će morati izmiriti dug prema opštini Kakanj u vrijednosti plastenika. U Budžetu Opštine Kakanj određeno je 50 000 KM kao podsticaj nezaposlenim građanima iz reda boračkih populacija u cilju samozapošljavanja.

Organizovana edukacija iz oblasti voćarstva

Opština Kakanj u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Sarajeva organizovala je u petak, 14. novembra 2008.godine, stručnu edukaciju iz oblasti voćarstva o temi: “Mogućnost podizanja zasada borovnice i brusnice na području opštine Kakanj”. Predavači su bili prof.dr. Mirsad Kurtović i njegovi saradnici. Edukaciji su prisustvovali, između ostalih, i predstavnici Rasadnika jagodastog voća „Heko”iz Bugojna, predstavnici firme „Voćar piramida” Visoko i predstavnici Zemljoradničke zadruge „Terraprim Kakanj”. Edukacija je izazvala veliko interesovanje građana opštine Kakanj i potencijalnih uzgajivača zasada borovnice i brusnice.

Potpisan Ugovor o zimskom održavanju puteva

Opštinski načelnik Mensur Jašarspahić-Suri i Iso Zaimović, direktor kakanjskog Trgošpeda, potpisali su, u petak 14. novembra 2008.godine Ugovor o zimskom održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Kakanj za period 15.11.2008. – 15.3.2009. Ugovorne strane su se sporazumjele da će izvođač radova održavati putne pravce na području opštine Kakanj (ukupna dužina 70 km), nabaviti, transportovati i isporučiti šljaku na odredišta do 15 km, te angažovati mehanizaciju u slučaju naknadnog zahtjeva naručioca za potrebe zimskog održavanja na manje prioritetnim putnim pravcima. Cijena obavljanja poslova održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva u zimskom periodu utvrđena je po putnim pravcima, kilometraži i načinu angažovanja mehanizacije.
“Na osnovu odluka Opštinskog vijeća Kakanj i nakon provedene zakonom definisane procedure odabran je izvođač radova na zimskog održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva. Ponovo je to kakanjski Trgošped. Ugovor potpisujemo na vrijeme kako bismo tokom zime bili sigurniji, kako bi radnici i učenici mogli bezbjedno putovati autobusima i drugim prevoznim sredstvima, te kako bi pješacima bilo omogućeno neometano kretanje”, kazao je opštinski načelnik Mensur Jašarspahić-Suri.
“Trgošped je spreman i opremljen za ovu vrstu poslova, nadamo se da ćemo svoj dio posla obaviti korektno i na vrijeme”, kazao je Iso Zaimović, direktor kakanjskog Trgošpeda.
Vrijednost radova za LOT 1 ovog Ugovora (Održavanje putnih pravaca na području opštine Kakanj – ukupna dužina 70 km)  iznosi 218.857,50 KM, a za LOT 2 (Nabavka transport i isporuka šljake na odredišta do 15 km) iznosi 4 020 KM.