Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dodjela stipendija za studentsku godinu

U toku je podnošenje prijava kandidata za dodjelu stipendija studentima – braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2008./2009.godinu. Napominjemo da se prijave  podnose opštinskim službama nadležnim za poslove branilačko-invalidske zaštite, u opštini u  kojoj kandidat ima prebivalište, odnosno za povratnike u RS u opštini u kojoj ostvaruju pravo iz branilačko-invalidske zaštite. Opštinske službe, kao prvostepeni organ provesti će proceduru prijema i obrade zahtjeva, bodovanja, izrade preliminarne i konačne liste, na osnovu koje će ministar za boračka pitanja Ze-do kantona zaključiti ugovore sa izabranim kandidatima.

U cilju što bolje i efikasnije obrade zahtjeva, a u skladu s utvrđenim Planom aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja, predstavnici ovog ministarstva posjetili su opštinske službe u Kantonu i održali konsultativne sastanke sa rukovodiocima i saradnicima, a vezano za vođenje postupka obrade zahtjeva kandidata-studenata. Ministarstvo se opredjelilo za ovaj način rada – posjete službama, iz razloga što je Vlada Ze – do kantona u međuvremenu donijela i izmjenu Uredbe o stipendiranju studenata branilačke populacije, pa su pojašnjenja tim potrebnija efikasnije dati u opštini na osnovu postavljenih specifičnih pitanja i nedoumica službenika u rješavanju već dostavljenih zahtjeva.

Inače, da podsjetimo, konkurs traje do 19. 11. ove godine, a visina stipendije za prvu godinu studija je 800 KM odnosno 1200 KM za ostale godine. Isplata se vrši u osam jednakih mjesečnih rata, po 100 KM za prvu i po 150 KM mjesečno za sve ostale godine studija.

Press služba ZDK