Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Realizovana posjeta Libiji

 

Ekipa dokumentarnog filma “Dopisnici zdesna nalijevo” u režiji Šemsudina Gegića zajedno sa stotinu djece koja su u ratu izmještena u Libiju, vratili su se jučer iz te prijateljske zemlje, gdje su se nakon 15 godina ponovo susreli s libijskim liderom Muamerom el Gadafijem. Riječ je samo o dijelu od 1 150 djece iz BiH koja su prije 15 godina, od 1992. do 1994. godine, na poziv Gadafija i njegove kćerke Aiše koja predsjedava najvećom humanitarnom fondacijom s imenom njenog oca, iz ratne kataklizme BiH izbjegli u Libiju.
 
Većina djece dolazila je iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i drugih dijelova BiH. U Libiju, tačnije kamp Karabuli blizu Tripolija, doputovala su brodom koji je po njih poslao Gadafi. O trošku libijske države provela su tamo dvije godine, a 1994. vraćeni su istim brodom u BiH. Po povratku iz Libije, učitelj iz Goražda Fadil Konaković sakupio je određeni broj pisama i fotografija te sve što djeca nisu mogla poslati svojoj porodici u BiH i objavio ih u knjizi “Pisma tuge i bola”.
 
“Na osnovu te knjige odlučio sam prije dvije godine da počnem raditi na projektu dokumentarnog dugometražnog filma. Riječ je o dokumentarnoj TV seriji u tri epizode. Za godinu dana uspio sam pronaći određeni broj djece i počeo snimati film po BiH u produkciji FTV, te izvršnoj produkciji Flash production”, kazao je za Fenu reditelj Šemsudin Gegić.
 
U projekt su se uključile i ambasade obje zemlje. Ovim će filmom biti zaokružena trilogija “Djeca rata”, nakon što su prethodno snimljeni filmovi “Dječak iz ratnog filma” i “Ambasadori uče jezike”. 

Uslijedio je ponovni Gadafijev poziv i želja da opet vidi tu djecu te je 9. novembra poslao avion za njih stotinu te članove ekipe filma, koji su u Libiji boravili četiri dana.
 
“Najfascinantnija je činjenica da je tu djecu, danas odrasle ljude, lider Gadafi primio u svojoj rezidenciji u Tripoliju te s njima razgovarao puni sat. To je nešto što mnogi političari nisu doživjeli. Gadafi je izrazio oduševljenje ponovnim susretom s djecom, koju je u izbjegličkom kampu u Libiji 1993. godine također posjetio dva puta”, istaknuo je Gegić.
 
On dodaje da je prijem bio na izuzetnom nivou i odisao velikom ljudskom, moralnom, profesionalnom te prvenstveno humanom notom prijateljske Libije prema BiH. U Libiji su snimljeni i završni kadrovi spomenutog filma.
 
(Fena)