Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počela izgradnja naplatnih kućica u Visokom

 

Radnici kompanije GP Put Sarajevo danas su počeli  izgradnju naplatnih kućica u Visokom. U toku su pripremni radovi, čišćenje terena i postavljanje kontejnera, a danas je započeto i obilježavanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija te ptt kablova i elektroinstalacija. .

„Danas bi na terenu trebao biti i projektant za  preusmjeravanje saobraćaja. Projekt bi trebao biti uskoro gotov, nakon čega ćemo nadležnom ministarstvu poslati zahtjev. Vjerujemo da ćemo odobrenje za preusmjeravanje saobraćaja dobiti sljedeće sedmice, što će nam omogućiti da radimo punim kapacitetom. Neprilike nam mogu stvoriti samo nepovoljni vremenski uvjeti, koji bi mogli usporiti radove,“ rekao je direktor GP Puta Admir Eminović.

Radovi na izgradnji naplatnih kućica u Visokom obuhvataju i izgradnju nasipa, proširenje prostora oko naplatnih kućica, izgradnju temelja, asfaltiranje te  postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije. Bit će angažirano tridesetak radnika GP Puta i isto toliko kooperanata koji su zaduženi za postavljanje metalnih konstrukcija.

GP Put i Direkcija autocesta Federacije BiH potpisali su ugovor za izgradnju naplatnih kućica u Visokom 24. septembra 2008. godine.  Ugovorom u vrijednosti  2.991.038,67 KM, predviđeno je da radovi budu završeni u roku od šest mjeseci.  Naplatno mjesto  u Visokom GP Put gradi  u  saradnji s Asfaltgradnjom Visoko.

 

GP Put- Osnovan je 1952. godine,  a temeljna djelatnost je niskogradnja. Kompanija je izgradila nekoliko hiljada kilometara cesta svih vrsta, kao i stotine stambenih i poslovnih objekata, kako na području bivše države, tako i na velikim projektima u Pakistanu, Libiji, Ugandi i Keniji. GP Put je prisutan na svim značajnijim tenderima u Bosni i Hercegovini. Samo neki od značajnijih nedavnih projekata su i izgradnja dionice autoceste Zenica-Sarajevo, dijela Koridora 5c, od Podlugova do Visokog, i od Visokog do Dobrinje i rekonstrukcija Sjeverne longitudinale. Vrijednost navedenih projekata mjeri se u višemilionskim iznosima.