Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Ze-do kantona prednjači iskustvom i znanjem

Krajem oktobra ove godine u Zenici je održan trening zdravstvenih radnika koji rade u oblasti liječenja bolesti ovisnosti, posebno narkomanije. Organizator treninga bila je NVO „Margina“, a domaćin je bio Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona. Ovim treningom bili su obuhvaćeni centri iz Sarajeva, Banja Luke, Doboja, Mostara, Tuzle, Brčkog i Zenice. Svoja iskustva i uspjehe u dosadašnjem liječenju narkomana iznijeli su radnici zeničkog Zavoda dr Ahmed Æerim, direktor Zavoda koji je govorio o organizaciji, funkcionisanju Zavoda i o radu sa zajednicom, zatim Sedin Habibović, psiholog, koji je govorio o važnosti i značaju prevencije, a Mirnes Telalović, socijalni radnik o rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika. Sa ambulantnim i hospitalnim tretmanom ovisnika u ovom zavodu goste je upoznao mr. dr. Jasmin Softić.

U okviru treninga učesnici su posjetili sve odjele Zavoda i informisali se o svim fazama liječenja. S obzirom na visoku profesionalnost i iskustvo te rezultate koji su evidentni u Zavodu za borbu protiv bolesti ovisnosti Ze-do kantona, učesnici su izrazili želju da ovaj trening bude kontinuiran. Stoga, predstavnici svih pomenutih centara za liječenje bolesti ovisnosti iz BiH na kraju treninga donijeli su odluku da se treninzi za sve centre u Bosni i Hercegovini ubuduće održavaju u Zenici. Posebnu zahvalu uručili su članovi NVO „Margina“ koja inače ima i najduže iskustvo u borbi protiv svih oblika bolesti ovisnosti na području BiH.

Stoga, ne iznenađuje poziv koji su prije par dana primili radnici Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti ZDK da održe seriju predavanja i treninga u Posavskom kantonu krajem novembra ove godine.


Press služba ZDK