Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kugle idu u Zenicu i Moskvu

Tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u sastavu dr. Muhamed Pašić, Ahmed Bosnić i Zajim Ahmetspahić uzeli su uzorke nekoliko kamenih kugli koji će biti poslani na analizu u laboratorij Instituta “Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici.

Nekoliko uzoraka biće poslano i u Akademiju tehničkih nauka u Moskvu na dodatne i sveobuhvatne analize.

U augustu 2008. stručnjaci ruske akademije su izvršili određena geofizička snimanja koja će uskoro biti predstavljena javnosti. Na ovaj način će se iz dviju renomiranih svjetskih institucija dobiti rezultati koji će skinuti veo tajni s bosanskih kamenih kugli, navedeno je u saopštenju.

Fondacija je u tri godine na području BiH registrovala oko dvadeset nalazišta misterioznih kamenih kugli. Riječ je o pravilnim sferama oblikovanim od različitih materijala: granita, vulkanskog kamena i pješčara.

Najveće nalazište se nalazi u blizini Zavidovića u srednjoj BiH. U “Dubokom potoku” je locirano oko 40 kamenih kugli od kojih su najveće težine nekoliko tona. Po izgledu i materijalu podsjećaju na kugle u Kostariki, Meksiku i na Uskršnjem otoku.

Tim Fondacije se susreo i s rukovodstvom Opštine Zavidovići: dosadašnjim načelnikom Izetom Bašićem i novim, Hakijom Osmićem. Analizirana je dosadašnja saradnja Fondacije i Opštine i dogovorene su buduće zajedničke aktivnosti na istraživanju te razvoju i afirmaciji arheološkog turizma na području Zavidovića, saopšteno je iz Press-službe Fondacije.

(Fena)