Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pomoć i za učenike iz Visokog

 

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” danas je na prigodnoj svečanosti u Sarajevu uručilo stipendije učenicima romske nacionalne manjine srednjih škola u BiH te time počelo realizaciju četvrtog izdanja projekta “S obrazovanjem u budućnost”. Kako je kazao Feni izvršni direktor Udruženja Jovan Divjak, uručeno je 95 stipendija za romske srednjoškolce za školsku 2008/2009. godinu.
 
Djeca dolaze iz 18 gradova cijele BiH, a najvećim dijelom van Sarajeva. Na listi su, među ostalima, Tuzla, Visoko, Gradiška, Lukavac, Pijedor, Čelić, Fojnica i Nova Bila.
 
Riječ je o godišnjoj stipendiji. Djeca mjesečno dobijaju po 80 KM, s obzirom da je riječ o srednjoškolcima.
 
Divjak naglašava da Udruženje već četvrtu godinu stipendira djecu romske nacionalne manjine u okviru projekta “S obrazovanjem u budućnost”. Za prethodne tri godine dodijeljeno je 335 stipendija romskoj djeci, od toga 272 učenicima. Udruženje je izvjesno vrijeme stipendiralo i studente, a sada samo učenike.
 
Spomenuti broj do sada podijeljenih stipendija vrijedan je oko 270.000 KM. Pomoć u obezbjeđenju sredstava pružili su Fond otvoreno društvo BiH, Katolički komitet za borbu protiv gladi i za razvoj (CCFD) te Asocijacija “Emmanus” iz Francuske.
 
“Za pomoć u stipendiranju romske djece imamo razumijevanja kako u našoj domovini tako i drugih zemalja koje pokušavaju obezbijediti novac za tu namjenu. Do danas imamo deset romskih učenika koje stipendiramo već četvrtu godinu, a tu je i njih 10-ak koje stipendiramo već tri godine. To pokazuje da se mladi Romi žele školovati”, naglašava Divjak.
 
Udruženje je, pored stipendiranja, u posljednje tri godine omogućilo i ljetovanje za 118 mladih Roma te učešće njih 60 u projektu “Učimo o ljudskim pravima”, kao i drugim korisnim aktivnostima.
 
(Fena)