Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Inspekcija stiže!

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove će od 10. novembra do 6. decembra provesti aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora u svih deset kantona na području Federacije BiH, najavljeno je iz ove uprave. Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornih ministarstva donijela niz zaključaka koji imaju za cilj poboljšanje stanja u raznim privrednim oblastima.

Kako je Federalna uprava za inspekcijske poslove na bazi dosadašnjih iskustava ocijenila da stanje u primjeni i poštivanju zakona i ostalih propisa u Federaciji zahtjeva poboljšanje, pojačani inspekcijski nadzor će biti proveden u oblastima  rada i radnih odnosa, rada “na crno”, zaštite na radu i kontrole tržišta u cilju zaštite potrošača.

Pojačani inspekcijski nadzor biće proveden i u oblastima – zabrane držanja aparata za igre na sreću u ugostiteljskim objektima, kontrole privatnih zdravstvenih ustanova, kontrole subjekata koji se bave uvozom i prometovanjem lijekova i otrova, kontrole stranih državljana koji pružaju zdravstvene usluge, nelegalnog prevoza i drugih nezakonitosti u cestovnom prometu, kontrole osovinskog pritiska i ukupne mase teretnih motornih vozila.

Ostvarena je saradnja sa svim kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kantonalnim inspekcijskim organima u Federaciji BiH, Federalnom poreznom upravom, Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova i ostalim federalnim i kantonalnim organima koji će učestvovati i dati maksimalan doprinos i pružiti potrebnu uzajamnu podršku u realizaciji navedenih aktivnosti.

U pojačanom inspekcijskom nadzoru biće uključeno preko 100 federalnih i kantonalnih inspektora, kao i inspektora Porezne uprave FBiH.

“Ovim putem želimo naglasiti višestruki značaj ovih aktivnosti, koje će građanima Federacije BiH omogućiti poštivanje njihovih zakonskih prava, suzbijanje nelojalne konkurencije, kao i dosljednost u poštivanju Zakona kod poslodavaca, kako bi poboljšali kvalitet poslovnog ambijenta u Federaciji BiH. Ove aktivnosti, prije svega, imaju preventivni karakter, jer ovim putem želimo osigurati kontinuitet i dosljednost u primjeni i poštivanju Zakona na cijelom području Federacije BiH. Stoga, želimo uputiti upozorenje svim poslodavcima, pravnim, fizičkim i odgovornim licima od kojih se očekuje potrebna ozbiljnost i transparentnost u radu, kao i postupanju sa službenim licima prilikom inspekcijskog nadzora”, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Postignuti rezultati i izvještaj će nakon provedenih aktivnosti biti dostupan građanima putem web stranice: www.fuzip.gov.ba

(Fena)