Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Još nekoliko odluka Vlade Ze-do kantona

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Nacrt finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i Javne ustanove Služba za zapošljavanje za 2009. godinu. Istovremeno, dala je saglasnost na izmjenu Finansijskog plana Službe za zapošljavanje ZDK-a za 2008. godinu.

„Umjesto 38,6 miliona KM izmijenjeni finansijski plan kantonalne Službe za zapošljavanje za 2008. iznosi 38,1 miliona KM“, izjavio je Mirsad Šaranović, ministar finansija u Vladi ZDK-a.

Nacrt Finansijskog plana kantonalne Službe za zapošljavanje za 2009. iznosi 30,3 miliona KM, dok je Nacrtom Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2009. predviđeno da prihodi i rashodi budu u nivou od 132,2 miliona KM.

„U odnosu na 2008. predviđa se povećanje budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja za 7,5 miliona KM ili 5,9 posto“, izjavio je Mirsad Šaranović, ministar finansija ZDK-a.

(Fena)
———–
Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je isplatu 40.000 KM privrednom društvu RM-LH d.o.o. Zenica. Kako je izjavio Mirsad Šaranović, ministar finansija ZDK-a, sredstva odobrena preduzeću koje se bavi izradom građevinske stolarije, predstavljaju subvenciju za refundaciju administrativnih troškova za izgrađeni proizvodni objekt.
Nastavljajući podršku razvoju poljoprivrede, Vlada ZDK-a odobrila je isplatu 74.660 KM za deset farmera iz ZDK-a.

“Radi se o podršci za izgrađene ili dograđene štale za goveda i objekte za uzgoj brojlera”, izjavio je ministar Šaranović.

(Fena)
———–
Sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja, policije i organa uprave i sudske vlasti Zeničko-dobojskog kantona sa Savezom samostalnih sindikata ZDK-a na čelu danas su izrazili punu podršku aktivnostima Sindikata srednjeg obrazovanja BiH u ostvarivanju minimuma legalnih prava zaposlenika.

„Obavještavamo članstvo sindikata na čijem smo čelu, da su u toku ranije otvoreni pregovori s Vladom ZDK-a o poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja i da za sada idu u pozitivnom smjeru. Ukoliko dođe do zastoja u pregovorima i ne postignemo konsenzus o parametrima o kojima pregovaramo, Kantonalni odbori sindikata budžetskih korisnika će izvršiti dodatne konsultacije sa članstvom i krenuti putem aktivnosti kolega iz srednjeg obrazovanja“, stoji u saopćenju koji su potpisali Mirnes Isaković, predsjednik KO SSS ZDK-a, te predsjednici sindikata budžetskih korisnika ZDK-a Selvedin Šatorović, Esad Grahić i Elvedin Mioč.

(Fena)
————–