Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Realizacija projekta uvezivanja biblioteka u COBISS

Direktori svih biblioteka koje djeluju na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) bili su učesnici jutrošnjeg sastanka kod Zdenke Merdžan, kantonalne ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Povod sastanku bila je realizacija Projekta nabavke informatičke opreme i uvezivanje javnih biblioteka s područja ZDK-a u bibliotečko-informacioni sistem COBISS BiH.

“Uvezivanje u sistem COBISS jedna je od pretpostavki za kvalitetan rad biblioteka. Osnovni preduvjet za pristupanje ovoj bazi podataka su nabavka tehničke opreme i obuka kadrova. ZDK će biti prvi kanton koji će uvesti ovaj sistem. Primjenom bibliotečko-informacionih sistema unapređuje se uloga javnih biblioteka kao mjesta gdje će građani najpristupačnije ostvariti sve svoje potrebe koje nameće informaciono društvo”, izjavila je ministrica Merdžan.

Tokom sastanka je dogovoreno da osam javnih biblioteka pristupi uvezivanju u bibliotečko-informacioni sistem COBISS, u kojem već djeluju Univerzitetska biblioteka i Opća biblioteka Zenica i Opća biblioteka Tešanj.

Vlada ZDK-a je za ovaj projekt izdvojila 50.000 KM.

COBISS sistem u BiH trenutno broji 19 članica.

(Fena)