Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ramiz Omanović: “Odluka Vlade je dobra, ali štrajk se nastavlja”

 

Odlukom Vlade FBiH data je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora “KTK” Visoko o prodaji imovine kroz postupak male privatizacije. Ovakvom odlukom Vlade FBiH štrajkači su zadovoljni, ali to ne znači da će i prekinuti štrajk.
“Ono na čemu smo se bazirali u posljednjih 50 dana konačno je i usvojeno. Mi smo i stupili u štrajk iz tog razloga što smo smatrali da kroz malu privatizaciju možemo da riješimo nagomilane probleme KTK Visoko. Naime, sredstva koja će se dobiti kroz malu privatizaciju biće usmjerena namjenski, zato smo ovu privatizaciju i nazvali “ciljana privatizacija”, jer nam je cilj uvezivanje radnog staža radnicima, uplata zdravstvenog osiguranja, kao i izmirenje zaostalih plata. Ovom odlukom 1200 radnika je zadovoljno, a sada je ostalo na Agenciji za privatizaciju da obavi preostali dio posla koji je potreban, odnosno da objavi Javni poziv za tender. Sindikat i štrajkački odbor je donio odluku da će štrajk trajati sve do onog momenta dok se ne objavi Javni poziv za tender. Tek nakon toga biće donesena odluka o daljim aktivnostima, odnosno štrajk se neće prekinuti, nego može doći samo do zamrzavanja do okončanja privatizacije.” – rekao je predsjednik sindikata visočke firme, Ramiz Omanović.
Zanimljivo je da je u “KTK” stiglo pismo namjere koje je uputila firma “Prevent”, no kako je istakao Omanović, to ne znači da su oni sigurni u kupovini dijela fabrike KTK, jer će konkurs biti otvoren za sve one koji žele da se prijave na njega te učestvuju u privatizaciji dijela nekadašnjeg visočkog giganta.