Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I povratnici će imati ista prava

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Sejad Nalić, ministar za boračka pitanja ZDK-a, rekao je danas na press-konferenciji da u Vladi očekuju da će ovaj kanton dobiti kvalitetan Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

“Temeljni Zakon donesen je 2006. godine, ali u praksi je bilo slučajeva da se Zakon u cijelosti ne može implementirati i da dio populacije ne može ostvariti svoja prava”, izjavio je  Nalić.

Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica predviđeno je da povratnici u RS-u koji se nalaze na evidencijama u ZDK-u, mogu ravnopravno ostvarivati svoja prava, a istim se u povoljniji položaj stavljaju i dobrovoljci u organizaciji otpora.

“Na inicijativu porodica šehida i poginulih branilaca uradili smo korekcije kako bi djeca šehida i poginulih boraca, bez obzira na to što su starija od 25 godina mogla ostvarivati određena prava. To se prije svega odnosu na djecu koja studiraju”, izjavio je Nalić.

(Fena)