Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Piramidasunca.ba: Josip Pejaković novi član UO Fondacije

 

U Sarajevu je 22. oktobra održana redovna sjednica Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Donesene su slijedeće odluke:
Za nove članove volonterskog Upravnog odbora Fondacije imenuju se umjetnik Josip Pejaković iz Sarajeva, biznismen Fahim Sejari iz Minhena i publicista Eli Tauber iz Sarajeva. Time je sastav Upravnog odbora povećan na 11 članova i to: Ahmed Bosnić (predsjednik), Vlatko Določek, Jovo Jovanović, Amila Omersoftić, Semir Osmanagić, Slobodan Stajić, Mahir Hadžiahmetović, Ferid Jašarević, Eli Tauber, Fahim Sejari i Josip Pejaković. Ocjenjeno je da će ovo proširenje doprinjeti još boljoj javnosti rada Fondacije i promovisanju zaštite kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Usvojena je informacija o posjetama delegacije Fondacije tokom mjeseca oktobra najvišim državnim dužnosnicima: predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, potpredsjednici Federacije Spomenki Mičić, potpredsjedniku Federacije Mirsadu Kebi, savjetniku Federalnog premijera Timuru Numiću, predsjedavajućem Državnog povjerenstva za nacionalne spomenike Dubravku Lovrenoviću i rektoru Univerziteta u Zenici Sabahudinu Ekinoviću.
 
Usvojena je informacija o posjetama arheološkim lokacijama u Bosanskoj dolini piramida i to: predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića i njegovog kraljevskog veličanstva princa Saudijske Arabije Turki Al-Faisala (19. oktobra 2008.) te predsjedavajućeg Državnog povjerenstva za nacionalne spomenike Dubravka Lovrenovića (20. oktobra 2008.). Obje posjete su obuhvatile slijedeće lokacije: prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, vrh Bosanske piramide Mjeseca i prahistorijski kameni tumulus u Vratnici.

Usvojena je informacija o predstojećim radovima tokom zimskih mjeseci u podzemnom labirintu Ravne.

Odlučeno je da izvršni direktor Fondacije Zajim Ahmetspahić predstavi turističke potencijale arheoloških lokacija Bosanske doline piramida u Parizu 24. novembra 2008., a u okviru turističke ponude Bosne i Hercegovine francuskim turističkim agencijama i turoperaterima koja se održava pod pokroviteljstvom ambasade BiH u Francuskoj.

Upravni odbor je dao saglasnost da turistička agencija “Maestral” iz Splita dobije status turističkog zastupnika Fondacije za područje Hrvatske u okviru Jadransko-Jonske inicijative.