Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici KTK u generalnom štrajku: Zahtijevaju isplatu plaća, uplate doprinosa, hitnu privatizaciju te preispitivanje odgovornih u Upravi KTK Visoko

Više od 700 radnika KTK Visoko jutros je stupilo u generalni štrajk. Štrajk je organiziran sa zahtjevom da se ubrza privatizacija “KTK Visoko”, izvrši uvezivanje radnog staža i obaveza prema zdravstvenom osiguranju i isplata plaća. Štrajkački odbor zahtijeva i da se izvrši preispitivanje odgovornosti rukovodećeg kadra po fabrikama, osigura posao i uvođenje jedinstvene satnice rada za sve uposlene.

Prema riječima Ramiza Omanovića predsjednika Sindikata KTK Visoko, ovo je krajnji način da se ispoštuju osnovna ljudska prava na rad.

“ Početak generalnog štrajka trebao bi zabrinuti sve one koji su doveli do ove situacije. Radnici više nisu mogli trpjeti ovu situaciju. Nama su ugrožena sva prava, pravo na rad, na liječenje. Zahtjevi zbog kojih smo stupili u štrajk su prije svega uvezivanje radnog staža, uplaćivanje doprinosa, ubrzavanje privatizacije za koju mi mislimo da smo spremni i nadamo se da će ona donijeti veća prava radnicima KTK. Nas lažu i odugovlače što se tiče privatizacije od kraja rata pa sve do danas. Mi vidimo izlaz u privatizaciji i želimo da se to konačno riješi. Želimo i isplatu zaostalih plaća, jer ima radnika koji nisu primili ni januarsku plaću, što se ne može tolerisati. Mi imamo i nekih unutarnjih problema u samoj upravi preduzeća koje želimo riješiti. Pokrenuli smo i to pitanje, pa je za kraj sedmice zakazan i sastanak sindikata i uprave KTK Visoko” – izjavio je za Radio Q Ramiz Omanović, predsjednik Sindikata KTK Visoko i naglasio da će generalni štrajk trajati do okončanja zahtjeva radnika.