Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fondacija APBPS: Posjeta i Zenici

Rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Sabahudin Ekinović primio je u kabinetu Rektorata delegaciju Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ u sastavu: osnivač Fondacije Semir Osmanagić, jedan od koordinatora projekta prof. dr. Muhamed Pašić i izvršni direktor Fondacije Zajim Ahmetspahić.

Rektoru Ekinoviću su prezentovani zaključci i preporuke Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida održane krajem augusta u BiH. Posebno je razgovarano o preporuci uvođenja postdiplomskog studija koji će regrutovati kadrove za podršku istraživanjima Fondacije.

Rektor Ekinović je u izjavi za zeničku televiziju i radio ukazao na višegodišnju saradnju Univerziteta u Zenici i Fondacije. Posebno su važna ispitivanja materijala iz Bosanske doline piramida u laboratorijama Fakulteta i Instituta „Kemal Kapetanović’, odjeljenja za materijale u kojima je testirano više od stotinu uzoraka. Rektor je najavio kontinuirane posjete nastavnog kadra Univerziteta i studenata bosanskim piramidama i u budućnosti.

Dogovoreno je da će se posebno raditi na pripremi disertacija mladih stručnjaka s ovog Univerziteta na fenomenima kamenih kugli i građevinskog materijala bosanskih piramida.

Profesor Pašić je podsjetio na svoje rezultate istraživanja materijala na piramidama Sunca i Mjeseca u Visokom. Ukazao je da je Bosanska piramida Sunca  u unutrašnjosti građena od ploča pješčara koje su postavljene pod 30 stepeni u odnosu na bazu piramide. Gornji sloj predstavlja betonske konglomerate breče takođe pod 30 stepeni i to na sve četiri strane. To nepobitno dokazuje vještački karakter ove strukture. U slučaju Bosanske piramide Mjeseca kao građevinski materijal su korišten ploče pješčara koje na terasama imaju različite pojedinačne karakteristike jer su donošene s različitih mjesta i različitih dubina.

Osmanagić je u znak priznanja Univerzitetu rektoru Ekinoviću uručio posebnu zahvalnicu za nesebičan višegodišnji doprinos projektu.