Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Princ Turki al-Faisal: “BiH u konkurenciji za mjesto kolijevke čovječanstva”

 

“Ovo je čudo što ovi ljudi, zajedno sa Semirom Osmanagićen, rade u Dolini piramida, i to bez sredstava, odnosno, samo sa stotim dijelom onoga što im zaista treba. Nadam se da ćemo im pomoći da urade još više. Volio bih da svi dođu ovdje i vide šta imamo u Bosni” – kazao je u nedjelju u Visokom nakon obilaska arheoloških lokacija u Bosanskoj dolini piramida predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Predsjedavajući Silajdžić je u posjetu Bosanskoj dolini piramida stigao s princom Turkijem al-Faisalom, princom Mansourom bin Saadom al-Faisalom iz Saudijske Arabije te ambasadorom njihove zemlje u BiH Fahadom al-Zeidom.

U pratnji osnivača Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semirom Osmanagićem, visoke zvanice obišle su kompleks podzemnih tunela Ravne, vrh Bosanske piramide Mjeseca i kameni tumulus u Gornjoj Vratnici.

“Siguran sam da će u budućnosti Bosna i Hercegovina biti turističko čudo. Svi veliki projekti u svijetu realizirani su zahvaljujući ideji i viziji ljudi koji su imali snagu i volju da sve stave iza sebe i posvete se projektima u korist čovječanstva”, kazao je Haris Silajdžić.

Princ Turki al-Faisal je u izjavi za medije izrazio zahvalnost Fondaciji na pozivu za posjetu Bosanskoj dolini piramida.

“Neki kažu da je prvi čovjek iz Afrike, a neki da je iz Azije, a ono što sam danas ovdje vidio dokazuje i da BiH konkuriše za mjesto kolijevke čovječanstva. Ono što sam vidio u BiH je više nego što sam vidio ikada i ima još mnogo toga što ću naučiti iz budućih posjeta ovim lokacijama”, kazao je princ Turki al-Faisal.

(FENA, slika Rojters)