Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvinjenje Refiku Kurgašu

Datum:20.10.2008.g.
 

Predmet: Izvinjenje Kurgaš Refiku

 

Poštovani gospodine Refik Kurgaš,

kako ste tražili preko Vašeg advokata po Zahtjevu kojeg smo dobili 14.10.2008.g., izvinjavamo Vam se zbog objavljenog teksta e-maila osobe koja se predstavila kao Vaša bivša uposlenica. 

Takođe ste  ste tražili preko Vašeg advokata da objavimo da su navedene informacije netačne. To ne možemo učiniti iz više logičnih razloga:

  1. Ne možemo mi tvrditi da li ste u pravu Vi ili osoba koja je poslala e-mail.

  2. Mi niti u jednom momentu nismo tvrdili da su navedene informacije tačne. Dobili smo e-mail i postupili novinarski profesionalno (što možemo dokazati jer imamo snimljen razgovor sa Vama kako bi smo ga precizno objavili):

-prije objavljivanja proslijedili e-mail Vama i zatražili Vaš stav,

-potom smo objavili Vaš stav u kojem Vi iznosite svoju ocjenu da navedene informacije nisu tačne i e-mail po kojem smo tražili Vaš stav.

Znači, mi ne možemo niti potvrditi niti demantovati nešto što mi nismo tvrdili.

  1. Mi smo Vas pitali (nismo mi tvrdili) da li su navedne informacije tačne, vi ste dali svoje mišljenje, svoj stav, i mi smo ga objavili. Znači, Već smo objavili Vaš stav da predmetne informacije nisu tačne. Ali, taj stav je – Vaš.

Usput, Vaš advokat u Zahtjevu upućenom nama koristi izraz «Budući da su ove činjenice i informacije netačne…». Možda mi griješimo, ali pojam «činjenica» znači fakt, istina. Da li je slučajno, ili namjerno koristio termin koji znači «istine», provjerite. Istina ne može biti netačna. Netačan može biti navod, informacija, ali istina je istina. Opet, da Vam bude jasno, ni ova opaska nije naš stav.

 

Još jedna netačna stvar u Vašem Zahtjevu. Nije tačno da je ikakav tekst vezan za Vas bio na našem webu 30 dana. Neko Vam baš laska. 

 

Da rezimiramo, da budemo tačni po Vašem Zahtjevu za izvinjenje. Mi smo objavili situaciju koja se odnosi na niz vezanih događaja:

 

– pred zgradom općine Visoko je javni protest 30 radnika Brovisa kojima ste dali otkaz, imamo izjave radnika,

– potom dobivamo e-mail osobe koja se predstavila kao Vaša bivša uposlenica i rekla da Vas se plaši,

– dostavljamo taj e-mail Vama i pitamo Vas da li ćete dati Vaš stav po tom pitanju koje može Vama biti neugodno (imamo Vas na audio snimku),

– Vi kažete da jeste neugodno, da ne zamjerate nama kao novinarima i dajete odgovor,

– potom objavljujemo sadržaj predmetnog e-maila, a odmah potom i Vaš stav koji je mnogo obimniji od sadržaja e-maila,

– potom objavljujemo stav Sindikata Brovisa (koji je jednako anoniman kao i predmetni e-mail jer je došao nepotpisan i neovjeren),

– potom objavljujemo i mišljenje uposlenih radnica koje su se jasno predstavile i identifikovale.

 

Izvinjavamo Vam se što smo objavili predmetni e-mail osobe koja se predstavila kao Vaša bivša uposlenica koja ne smije otkriti identitet jer Vas se plaši, bez obzira što smo Vam isti e-mail poslali, istog ste komentarisali i rekli nam da ne zamjerate. Jednako je anoniman i tekst Vašeg sindikata (Vi znate koliko Vam je sindikat neovisan) kojeg smo objavili, a isti nisu smjeli potpisati i ovjeriti. Taj tekst je donijela Vaša sekretarica.

 

Drugi dio Vašeg zahtjeva, da objavimo da su činjenice (istine) i informacije netačne, već smo izvršili jer smo objavili Vaš stav da su te informacije netačne. Mi ne možemo iznijeti svoj stav ni da su tačne, ni da su netačne. Mi nismo akteri eventualnih sexualnih afera, ako ih upošte ima kod Vas.

 

Da ne bi bilo nejasnoća po Vašem Zahtjevu u kojem ste citirali dijelove predmetnog e-maila, naše izvinjenje se odnosi na objavljivanje slijedećeg teksta:

 

 

«Postovani,

 

Javljam vam se kao bivsa radnica firme ,,Brovis”, a izrevoltirana nakon sto sam procitala izjavu gosp. Smailbegovic Safije. Iz njenog pisma osobe koje nisu nikada bile u kontaktu sa doticnim ,,gospodinom” Refikom Kurgasom bi mogle zakljuciti da se radi o nekom humanisti i dusebrizniku koji se ,,slomi” od brige za svojim radnicima.

 

Istina je sasvim drugacija.

 

Price o uvodjenju trece smjene i skracivanju radnog vremena su mi poznate jos od vremena kada sam ja radila u tom pogonu i napustila ga dobrovoljno, a tada ta potpisana radnica tamo jos nije ni radila, jer je ja ne poznajem.

 

Nazalost, vecina radnika koji su zaposleni u pogonima firme Brovis spadaju u materijalno najugrozenije slojeve naseg stanovnistva, Refik Kurgas to vrlo dobro zna i to sve ovo vrijeme jako dobro koristi.

 

Istina je da u onakvim uslovima rada, gdje su radnici ,,presretni” kad im smjena traje samo 12 sati, rijetko ko fizicki a i psihicki moze izdrzati duze od dvije godine, to Refik Kurgas takodjer vrlo dobro zna, ali kao sto nas narod kaze: ,,dok je kurbana bit ce i Bajrama” i zbog toga je suludo cekati da se bilo sta poboljsa u toj firmi, ako se konacno ne ukljuci ova nasa jadna vlast i neko se ne pobrine za te radnike koji bi davno negdje drugo presli da rade, ali nemaju gdje! Ta cinjenica opet nikome ne daje za pravo da se prema njima ponasa kao prema bijelom roblju i da se bukvalno bogati na njihovoj muci.

 

Mozda je od ponasanja Refika Kurgasa prema svojim radnicima samo jos skandaloznije i bezobraznije njegovo ponasanje prema vecini zena koje su dole zaposlene. Javna je tajna da Refik Kurgas bira one koje po njegovom misljenju ,,nemaju gdje” iz Brovisa i sexualno ih napastvuje, nudeci im razne beneficije i premjestanje na bolja radna mjesta u firmi, ili cak otvoreno novac u zamjenu za sexualne usluge. Pri tome ne bira da li se radi o mladim djevojkama koje su tek postale punoljetne kojima on i otac moze biti ili se radi o udanim zenama, zenama RVI itd.

 

Sve su to stvari koje se desavaju u pogonima firme u kojoj ce izgleda par onih najhrabrijih koji su se ustrucili da progovore o tiraniji jednog covjeka ispasti ,,budale”, huskaci i buntovnici koji su toboze poduzeli ove mjere na nagovor nekog treceg, a niko sem njihove muke ih nije na ovo natjerao!

 

P.S. ja se na kraju pisma ne bih potpisala, jer otvoreno kazem da je i mene strah tok napasnika i siledzije, mene od njega nema ko zastititi, a i sami znate da smo mi daleko od pravne drzave da bih se mogla nadati nekoj pomoci od nje!»

 

Za www.visoko.co.ba, Adnan Jašarspahić i Alma Beganović