Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Reagovanje sindikata budžetskih korisnika

Sindikati budžetskih korisnika Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u četvrtak su kritikovali sastanak predsjedavajućih skupština kantona u FBiH, koji je održan u srijedu u Zenici.

“Kantonalni odbor saveza samostalnih sindikata BiH ZDK-a i Sindikati budžetskih korisnika ZDK-a oštro osuđuju nastavak pokušaja da se problemi primjene kolektivnih ugovora rješavaju iza zatvorenih vrata , bez učešća strana potpisnica. Kao legalisti i legitimisti, predstavnici Sindikata ističu da će insistirati na dosljednoj primjeni zakona i kolektivnih ugovora u svim segmentima, te odbacuju priču o jednostranom raskidu, imajući u vidu da su kolektivni ugovori plod dobre volje strana potpisnica”, stoji u saopćenju Sindikata budžetskih korisnika ZDK-a.

“Sindikati zahtijevaju da se iznalaze modusi za primjenu kolektivnih ugovora, da se traže rješenja o pitanju sive ekonomije i rada na crno i svih drugih pitanja koja bi dovela do boljeg punjenja budžeta i stvaranja efikasnije vlasti”, navodi se u saopćenju Sindikata budžetskih korisnika ZDK-a.