Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fondacija APBPS upozorava na nezaštićenost Starog grada

 

Tim Zemaljskog muzeja iz Sarajeva već drugu godinu vrši arheološka iskopavanja na ostacima srednjevjekovnog kulturnog sloja na vrhu Bosanske piramide Sunca u Visokom. Prošle godine na web stranici Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“  (www.piramidasunca.ba) je upozoreno da su srednjevjekovni zidovi samci ostali otkriveni i nezaštićeni pred vremenskim nepogodama: snijegom, kišom i vjetrom. Nažalost, nakon ovogodišnjih radova, ponavlja se prošlogodišnja slika: nekoliko osjetljivih građevinskih sekcija je ponovo ostalo nezaštićeno.

Voditelj arheoloških radova Mirsad Sijarić je u augustu, uoči Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida, alarmirao javnost o navodnim „vandalskim oštećenjima na zidovima Starog grada“. U njegovu zaštitu su stali Federalni zavod za zaštitu spomenika, Ministarstvo kulture Vlade Federacije i državno Povjerenstvo za nacionalne spomenike. Profesor Enver Imamović je u izjavi za javnost čak govorio o „pomračenim umovima“ aludirajući na Fondaciju.
 
Najavljena je i policijska istraga, formiranje komisija i slično. Javnost nije obavještena o rezultatima istraga. Jedino je objavljeno u štampi da je građevinski vještak, koji je na lice mjesta izašao prvog jutra, izjavio da je „vjerovatno riječ o tome da se glineni zid srušio jer nije imao potporu“. Nakon toga ga je arheolog Sijarić udaljio s lokacije istraživanja.

Kao ključni dokaz da je ipak riječ o „organiziranoj vandalskoj grupi s opremom“ Sijarić je istakao da je oštećen i kombi kojim su se služili radnici. Kasnije će se ispostaviti da je zapravo oštećen retrovizor vozila.

Iskopani ostaci srednjevjekovne nastambe pokazuju da je riječ o inferiornoj gradnji s prilično nestabilnim zidovima. U sekciji u kojoj je u augustu mjesecu došlo do obrušavanja mogu se vidjeti dva kružna zida između kojih se nalazi „glineni zid’. Usljed izloženosti vremenskim neprilikama (smjena visokih temperatura s obilnim padavinama) dijelovi gline se urušavaju. Ukoliko se ne zaštite preko zime (a vjerovatno neće jer su radovi obustavljeni krajem augusta) doći će do novih urušavanja tokom i poslije zimskog perioda.

Iznenađuje da su tokom čišćenja najvišeg dijela Starog grada radnici zemlju i kameni građevinski materijal bacali ispod, eliminirajući mogućnost otkopavanja eventualno nižih građevinskih sekcija.

Ulaz na Stari grad koji je zaštićeni nacionalni spomenik je, nažalost, širom otvoren i još uvijek bez ikakve zaštite ili službe osiguranja.

PRESS FONDACIJE