Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

MUP ZDK izdao saopštenje za javnost

 

Dana 14.10.2008. godine u Policijskoj upravi Zenica održan je sastanak štaba, imenovanog za planiranje i realizaciju mjera obezbjeđenje nogometne utakmice između reprezentacija BiH i Armenije, koja se će 15.10.2008. godine održati  na stadionu Bilino polje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ze-do kantona je sačinilo Plan mjera i radnji na obezbjeđenju navedene utakmice, na osnovu kojeg će ovo ministarstvo preduzeti potrebne mjere, kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana. 

S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva navijače da se pridržavaju Zakonskih odredbi i uputa koje se daju u skladu sa planiranim aktivnostima povodom predstojeće utakmice.
Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali prema planiranim mjerama, postupiti u skladu sa Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, čije odredbe su usaglašene sa Zakonskim propisima o bezbjednosti i posebno sa propisima FIFA-e i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na nogometnim /fudbalskim utakmicama, kojim je zabranjeno unošenje na stadion:

• Bilo kakvih ošrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje
• Pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl)
• Alkoholnih pića i  drugih flaširanih napitaka

Na ulazima u stadion, vršit će se pregled svih lica radi sprečavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.

Takođe, navedenim Zakonom,  kao prekršaj između ostalog se smatra i: 

• unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje
• pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje
• prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sporstkom takmičenju    
 
Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na ulazima u stadion, pozivamo navijače da ranije planiraju dolazak na navedenu utakmicu, jer će se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljniji pregled lica. Također, bit će spriječen ulazak na stadion lica koja se budu ponašala nasilnički, kao i lica pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava.
Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugiim prostorima, te da u autima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

Mi se nadamo da će građani uvažiti naša upozorenja i da će potreba policije za preduzimanjem sankcija biti minimalna, te da će utakmica biti odigrana u povoljnim bezbjednosnim uslovima.  

Odsjek za odnose s javnošću