Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zajednički sastanak u Zenici

 

U srijedu, 15. oktobra 2008. godine, s početkom u 10,00 sati, u JU «Dom penzionera» Zenica biće održan radno-konsultativni sastanak rukovodstava Skupština svih kantona u  Federaciji BiH. Organizator sastanka je Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

Na ovom sastanku očekuje se oko 70 učesnika među kojima su predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih Skupština svih kantona u Federaciji BiH, sekretari Skupština, poslanici Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne Skupštine BiH iz Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Vlade Federacije BiH, te resorni ministri za oblasti o kojima će se na sastanku raspravljati.

Inače, ovo je treći po redu, radno-konsultativni sastanak rukovodstava Skupština svih kantona u  Federaciji BiH od početka ove godine, a prva dva održana su u Sarajevskom odnosno Tuzlanskom kantonu. Na ovim sastancima raspravlja se o zajedničkim aktuelnim problemima za sve kantone i pokušava se, na osnovu zajedničkog iskustva, predložiti mjere za prevazilaženje postojećih problema.

Na sastanku u Zenici raspravljaće se o sljedećim temama:

1. Primjena granskih kolektivnih ugovora, sa posebnim akcentom na podnesene tužbe zaposlenika i njihove posljedice na budžete kantona u Federaciji BiH.

2. Iznalaženje mogućnosti novih zapošljavanja te stvaranja uslova za prijem pripravnika u postojećim uslovima s aspektom na finansijske posljedice primjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.