Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za nastavak izgradnje fekalnog kolektora u naselju Carica odobreno 30 000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je set odluka kojim će za razvoj poljoprivredne proizvodnje u ovom kantonu iz budžeta izdvojiti novih 150.000 KM. Kako je na pres-konferenciji izjavila Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a, u ovoj godini Vlada realizuje  25 različitih vrsta poticaja.

Za 14 uzgajivača brojlera, uglavnom kooperanata visočkog Brovisa, Vlada ZDK-a izdvojiće premije od 77.318 KM.

“Premija po brojleru iznosi 0,20 KM i najveća sredstva, u iznosu od 9.700 KM dobiće preduzeće Koka-farm iz Žepča. Za osam proizvođača konzumnih jaja, na ime premija odobreno je 24.270, a za nabavku plastenika i staklenika 52.284 KM. Sredstva će po ovom osnovu dobiti 17 poljoprivrednika”, izjavila je ministrica Džonlagić.

Preduzeću “Bio Beni” iz Žepča, vlasništvo Nedžada Hačimića na ime poticaja za prerađivačke kapacitete u otkupu voća i povrća s područja ZDK-a, Vlada je odobrila isplatu 26.858 KM.

“Hačimić je prema priloženim izvještajima otkupio 335 tona različitog povrća i voća, najviše u Visokom i Kaknju. Bio Beni radi tzv. kiseli program, a namjerava pokrenuti i pogon za proizvodnju sokova”, precizirala je ministrica Džonlagić.

Za nastavak izgradnje kanalizacionog sistema na području sliva Babina rijeka – I faza, u opštini Zenica Vlada ZDK-a odobrila je 200.000, a za nastavak izgradnje fekalnog kolektora u naselju Carica u opštini Visoko odobrila je do 30.000 KM.

(Fena)