Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izbori koji su nas i definitivno podijelili na “građane” i “seljake”

Ono što se najgore moglo Visokom desiti nakon ovih izbora jeste da se počnemo dijeliti na “građane” i “seljake”, a podijelili smo se koliko god to neko pokušavao prikrivati. Od ove priče i teme ne treba bježati, ona je prisutna, bila je i prije ali nije bila toliko opasna, danas jeste i zato je treba što prije javno analizirati i na sve načine pokušati vratiti u okvire bezopasnih  ličnih frustracija i kompleksa sa obje strane. Sud o tome ko je aktuelizirao ovu visočku stvarnost i unio je u predizbornu kampanju donesite sami. Jedni izborni neuspjeh pravdaju time, dok drugi ignorišu tu mogućnost, a nisu u pravu ni jedni ni drugi, istina je negdje između.

Međutim sve više počinjem vjerovati profesoru Fuadu Šečeroviću koji kaže da je matematika čudo. Naime, kada sam detaljno pogledao izvještaje sa svih 51 glasačkog mjesta, našao sam uporište u naslovu pod kojim pišem ovaj tekst. Zvuči nevjerovatno, ali mi smo se zaista podijelili politički po mjestu našeg zavičajnog boravka, još preciznije, podijelili smo se na “seljake” i “građane”, nažalost.

Prije predizborne kampanje u nekim analizama ubjeđivali su me da će svi sa sela pod geslom “Glasajmo srcem seoskim” glasati za Muniba, dok će svi iz grada pod geslom “Čaršija za čaršiju” glasati za Asmira.

I fakat je bilo tako!!!???

Asmir Hodžić je uspio pobijediti van grada samo u Čekrekčijama i Podvincima, dok Munib Alibegović u gradu od 12 biračkih mjesta nije pobijedio niti na jednom, tako da džambo plakat na uslasku u grad Visoko sa ispisom “Hvala Visoko” ispod slike Muniba Alibegovića, možda nema pravi smisao i treba mu dodati “Hvala selima, a i Visokom”.

Ali sad bez ironije i sarkazma, pozivam sve one koji su nas podijelili na ovako ružan način da što prije učine nešto po ovom pitanju i objasne svojim biračima da se samo radilo o predizbornom triku.