Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Analiza: Munib Alibegović dobio više glasova nego svi ostali zajedno

Nakon trijumfalne pobjede Muniba Alibegovića kao kandidata za načelnika u prilici smo da pravimo i prve statističke analize ovih lokalnih izbora u Visokom. Nevjerovatno ali više nego istinito i ubjedljivo zvuči podatak da je SDA kandidat za načelnika dobio više glasova nego svi ostali kandidati zajedno. Da podjsetim Munibova pobjeda izražena je kroz 9216 onih koji su mu dali povjerenje, dok je zbir svih glasova pet njegovih protivnika 8105, što znači da je razlika u 1111 glasova. Dakle da su se svi Munibovi protukandidati kandidovali kao jedan, opet ni blizu ne bi ugrozili njegovu veliku pobjedu.

Prije četiri godine rezultati su bili potpuno drugačiji, nakon izbora čekali smo naredna dva dana da bi saznali ko je izabran za načelnika jer je razlika bila samo u 292 glasa.

2004.godina: Munib Alibegović je dobio 3763 glasa,  Asmir Hodžić 3471.

2008.godina: Munib Alibegović – 9216 glasova, Asmir Hodžić 5326.

Očito je da su i jedan i drugi kandidat napravili napredak, Munibov je izražen kao 2,5 puta veći, dok je Asmirov 1,5 puta. U brojkama razlika je ogromnih 3890 glasova.

Prve reakcije opozicionih partija su bile da je razlog ovako velike pobjede Muniba Alibegovića kampanja koja se zasnivala na potpirivanju mržnje na relaciji selo grad. Dok su reakcije iz SDA naravno drugačije i zasnivaju se na uvjerenju da su birači prepoznali dosadašnji kvalitetan rad njihovog kandidata i da su razlikovali lažna obećanja od realnih i ostvarivih obećanja.