Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sve spremno za lokalne izbore

U Bosni i Hercegovini organizaciono je sve spremno za lokalne izbore, ponovio je danas kasno poslije podne jučerašnju ocjenu Centralne izborne komisije BiH (CIK) predsjednik tog tijela Suad Arnautović.
 

Samo jedan problem, koji CIK ne smatra velikim, registrovan je na dva biračka mjesta u Mostaru u Domu “Herceg Stjepan Kosača”. Tamo jedna politička stranka nije uklonila svoj veliki džambo plakat. Kako procedura nalaže da u krugu od 50 metara na biračkim mjestima ne smije biti stranačkih obilježja, ova birališta ne mogu biti otvorena dok se plakat ne ukloni, kazao je Arnautović.

U pogledu sigurnosne situacije, do predvečerja u subotu, nije bilo nikakvih nepredviđenih događaja. Takve povoljne prilike CIK očekuje do kraja izbornog procesa.

Arnautović i drugi zvaničnici Komisije danas poslije podne su održali sastanak s međunarodniom posmatračima akreditiranim za nadgledanje izbora. Dobrodošlicom im je poručeno da je njihovo prisustvo značajno. Oni će nadgledati rad biračkih odbora, za šta ih je većina akreditirana, a jedan broj će posmatrati rad centralnog punkta za brojanje glasova.

Prema izjavama zvaničnika CIK-a, dosad je akreditirano više od 1.300 posmatrača, bilo da su u pitanju međunarodni, iz više evropskih zemalja ili posmatrači uime političkih subjekata, takmaca na izborima te nevladinih organizacija.

Proces akreditiranja posmatrača bio je otvoren i u toku sastanka, pa nije mogao biti saopćen njihov precizan i konačan broj.

U CIK- posebno ističu da OSCE ovog puta nije poslao veliku posmatračku delegaciji već jednu manju, što se tumači kao svojevrsno priznanje Bosni i Hercegovini da zna uspješno voditi izborni proces.

Doputovali su i gosti nekih stranih državnih izbornih komisija.