Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CIK BiH: Najveći broj prigovora zbog narušavanja izborne šutnje

 

Centralna izborna komisija BiH (CIK) saopštila je na press-konferenciji da se najveći broj prigovora koje je primila tokom izbornog procesa odnosi na narušavanje izborne šutnje, koje razmatra i o kojima će donijeti odgovarajuće odluke. Predsjednik CIK-a Suad Arnautović izjavio je da je Komisija na sjednici uvažila žalbu jedne političke stranke u Gračanici koja se odnosi na zloupotrebu djece u predizborne svrhe jednog kandidata za načelnika u ovoj opštini.

U Unsko-sanskom kantonu na biračkom mjestu u Glogovcu, opština Cazin, došlo je do narušavanja javnog reda i mira u kojem su učestvovale dvije osobe, od kojih je jedna član biračkog odbora. Incident se dogodio ispred biračkog mjesta, ali nije uticao na prekid u izbornog procesa.

U Tuzlanskom kantonu u mjestu Titnica, opština Sapna, zabilježeno je kršenje predizborne šutnje, kada je jedan građanin dijelio štampani predizborni propagadni materijal. Policija je ovu osobu udaljila sa biračkog mjesta, utvrdivši prethodno njen identitet.

U Zeničko-dobojskom kantonu, u mjestu Blatuša, opština Zenica, jedna osoba je poslije glasanja svoj listić slikala mobitelom, te je i njen identitet utvrđen.

U Zapadno-hercegovačkom kantonu policijskom službeniku Grude je signalizovano da se u mjestu Pogana vlaka kraj zgrade gdje se glasa nalazi vozilo sa tri osobe koje su navodno davale novac glasačima. Ovi navodi su provjereni i utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela, te su ove osobe puštene.

U Rogatici se dogodio incident kada je jedna osoba u biračkom odboru verbalno vrijeđala predsjednicu biračkog odbora, te je CIK u ovom slučaju poduzeo mjere iz svoje nadležnosti.

U Srebrenici je zabilježen problem vezan za organizirani dolazak glasača koji glasaju lično u ovoj opštini. Napravljeno je zagušenje na biračkom mjestu, ali je problem vrlo brzo razriješen.

U CIK-u navode da je u Glavni centar za prebrojavanje glasova pristiglo 24.146 koverata iz inostranstva koje su poslali glasači koji glasaju putem pošte. Ove koverte će biti primane narednih deset dana.

(FENA)