Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Glasajte, u protivnom nemate pravo biti nezadovoljni

U nedjelju 5. oktobra se održavaju četvrti poslijeratni općinski izbori u BiH. Radio Q i www.visoko.co.ba vas poziva, apeluje i insistira da izađete na birališta i glasate! Svi vi koji nas slušate i čitate znate da smo u protekle četiri godine dana sami ili sa drugima pokrenuli ili podržali niz inicijativa i akcija u vezi sa problemima koji tište ovaj grad. Mnogi od vas su se uključili u debate, peticije i proteste, izražavajući nezadovoljstvo situacijom i tražeći promjene i mi ćemo, zajedno sa vama, nastaviti sa ovom vrstom građanskog aktivizma kada god to bude potrebno.

Ali, sve će to imati smisla samo ako izađete na izbore i glasate.

Jer samo tada, čak i ako vaša stranka ili kandidat izgube, imate moralno pravo da se bunite, protestujete i tražite promjene. Naime, tek činom glasanja potvrđujete želju da učestvujete u procesu odlučivanja i da vam nije svejedno.

Prije četiri godine u Visokom i ostalim gradovima mladi mahom nisu glasali pravdajući to nedostatkom kvalitetnog izbora i ukupna izlaznost na izborima je po prvi put pala ispod 50 posto.

Možda je u “normalnim” zemljama razvijenih demokratija to i prihvatljivo, ali u jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi u kojoj je nezaposlenost oko 40 posto i gdje malo toga funkcionioše kako treba to je apsolutno nedopustivo.

Dakle, izbora uvijek ima, samo je na vama da ga napravite.

Kandidat ili stranka koji ne pobijede, ipak svojim djelovanjem iz opozicije, zahvaljujući vašim glasovima, mogu uticati na one koji su na vlasti.

ZA KOGA GLASATI?

Radio Q i www.visoko.co.ba nije partijsko glasilo, niti ste vi glasači kojima se može ili treba govoriti koga trebate zaokružiti na glasačkim listićima.

Iako i u razvijenim demokratijima mediji često otvoreno podržavaju određenu političku opciju, stranku ili pojedinca, mi ćemo se suzdržati od toga. Reklame koje vidite i slušate su samo i isklučivo dio plaćenog marketinga od kojeg živimo kao nebudžetski mediji.

Stoga, ako razmišljate kao i mi, pokušaćemo da vam pomognemo, ako ste u dilemi, da se odlučite kako da najbolje iskoristite vaš glas, Popravnog ispita nema i na sljedeću priliku ćete čekati četiri godine.

Jedna od karakteristika naše političke scene je veliki broj stranka i kandidata, često sa identičnim ili sličnim programom.

Glas za stranku ili kandidata čiji program apsolutno podržavate, ali koja nema velike izglede za pobjedu, ili čak za prelazak izbornog praga je skoro pa uzaludan, jer se ti glasovi raspoređuje onima koji su to uspjeli i ti glasovi idu i onima za koje nikada ne biste glasali.

Stoga, napravite kompromis i glasajte za one koju su najbliže onome što vi želite, a koji po vašoj procjeni imaju šansu za uspjeh na izborima.

Ako mislite da stranka koju podržavate nema velike šanse da osvoji mjesto načelnika, bolje je glasati za onog kandidata za načelnika koji ima program najsličniji onom koji vi podržavate. S druge strane, stranku koja vam je najdraža možete najkvalitetnije podržati ako glasate za njenu listu kandidata za vijećnike, odnosno za popjedinačna imena sa njene liste za vijećnike.

Zapamtite, kandidate za vijećnike možete birati iz samo jedne stranke.

Stoga glasajte, jer je to prvo vaša građanska dužnost, a zatim i obaveza prema sebi jer ukoliko se odlučite za suprotno onda u naredne četiri godine nemate pravo biti nezadovoljni, bez obzira kako i u kakvom političkom okruženju živjeli.