Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježavanje Dana šehida


Drugi dan ramazanskog Bajrama u BiH se tradicionalno obilježava kao Dan šehida. Način je to da se od zaborava sačuva uspomena na ratna dešavanja u BiH, te najveće žrtve rata, šehide i poginule borce.

U Visokom je ovaj dan obilježen obilascima šehidskih mezarja u Gračanici, Moštru i Visokom te učenjem tevhida i hatma dova.

 

Za odbranu BiH i grada Visokog život dalo 314 šehida. Među njima je 11 zlatnih ljiljana, 17 ih je odlikovano zlatnom policijskom značkom i 8 odlikovanih srebrenom policijskom značkom. Na području općine Visoko je 127 civilnih žrtava rata, a među njima je 38 djece. Iz rata je izašlo 498 boraca, invalida rata. Zajedno sa Visočanima u protekom ratu borili su se i Tuzlaci, Zeničani, Srebreničani, Vitežani, Travničani, Kakanjci od kojih je 385 živote izgubilo upravo na ratištima oko Visokog.

 

„Sjećanje je ono što dijeli civilizirane narode od nekulturnih i urođenika. Kulturni narodi imaju uspomene kojih se sjećaju i neće da ih zaborave, oni imaju ono što se zove historija. Bošnjaci zaslužuju da imaju historiju“ – istakla je okupljenima na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, Amra Babić, predsjednica Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Visoko 92“.

 

Obilježavanje dana šehida u Visokom je nastavljeno obilaskom općinske delegacije i predstavnika Medžlisa IZ Visoko šehidskim mezarjima. U 14.00 sati u MZ Arnautovići bit će otkrivena spomen ploča šehidima i poginulim borcima s ovog područja. Svečana akademija i dodjela nagrada učesnicima konkursa za najbolji literarni rad o temi Dan šehida bit će održana danas u 18.00 sati.