Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reagovanje iz Fondacije APBPS na pronalaske u Donjem Moštru

 

Visočki web portal www.visoko.co.ba je 26.09. objavio prilog pod naslovom „U Donjem Moštru pronađena keramika u obliku piramide stara između 6000 – 3000 godina prije Krista“. U tekstu se tvrdi da su tim studenata iz Njemačke i predstavnik Zemaljskog muzeja iz Sarajeva viši kustos Zilka Kujundžić-Vejzagić ovaj artifakt proglasili „nalazom sedmice“ i da su „komentarisali“ da se radi o „predmetu starom između 5000-8000 godina”.

Fondacija pozdravlja otkriće ovog artifakta i traži da se pruži na uvid javnosti. Ovaj nalaz je izvršen nakon što je njemačka ekipa ovih dana otvorila četiri sonde u središtu mjesta Donje Moštre na periferiji Visokog. Inače, ovo je oblast jako bogata različitim kulturnim slojevima s obiljem keramike i drugog pokretnog arheološkog materijala.

Prema tvrdnjama očevidaca, njemačka ekipa i stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u otkrivanju sondi već danima, kao i svake godine, koriste bager! Na taj način se, nažalost, uništava dio arheološkog materijala.

Autentičnost pronalaska keramičke piramide je potvrđena iz nekoliko izvora bliskih pressu Fondacije. Piramida je pokazana njemačkim učesnicima projekta. Radnici na iskopavanju su logično prokomentarisali da je riječ o kopiji visočkih piramida. Piramidu nije željela pokazati domaćim stručnjacima ni medijima već ju je odnijela u Zemaljski muzej u Sarajevu. Pri tome kustosi Zavičajnog muzeja iz Visokog nisu imali pristupa ovom artifaktu.

Interesantno je, dakle, da najveći protivnik istraživanja Bosanske doline piramida arheolog Kujundžić-Vejzagić pronalazi piramide ispod zemlje i dokaze da je kompleks bosanskih piramida među najstarijim u svijetu.

(piramidasunca.ba)