Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK-a pomaže penzionere

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Josip Martić održali su  sastanak s predstavnicima Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

Tema sastanka bila je realizacija programa pomoći penzionerima.

«Vlada ZDK-a vodi konstantnu brigu o penzionerima koje smatra najugroženijom kategorijom stanovništva. Naše goste upoznali smo o odluci da za 2.500 penzionera osiguramo robne pakete pojedinačne vrijednosti 40 KM, kao i da za 7.000 penzionera uplatimo jednokratnu novčanu pomoć po 20 KM što će biti subvencije za električnu energiju. Spisak penzionera koji će dobiti ovu pomoć utvrdit će Savez, a pomoć će biti realizovana za dva-tri dana», izjavio je ministar Martić.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera ZDK-a Ismet Dizdarević rekao je da najveći broj, od ukupno oko 48.000 penzionera u ZDK-u, prima zagarantovane, najniže penzije i da im svaki vid pomoći dobro dođe.

«Položaj penzionera je katastrofalan i trenutno nam najveći problem predstavlja zdravstvena zaštita. S Vladom pokušavamo dogovoriti efikasniju zdravstvenu zaštitu jer pojedine zdravstvene ustanove u kantonu na poštuju upute o participacijama i olakšicama koje penzioneri imaju prilikom plaćanja lijekova», izjavio je Ismet Dizdarević.

Vlada ZDK-a u budžetu za 2008. opredijelila je milion KM za pomoć penzionerima.

(Fena)