Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odlično!: Idealan predizborni prijedlog Mirze Mameledžije lokalnim političarima

Svjedoci smo okupacije Visokog u 24.000 slika raznoraznih likova koji nam sa manjih ili većih plakata iz manjih ili većih stranaka poručuju svakojake gluposti, ponešeni promocijom vlastite sujete, a  pri tome zaboravljajući tužnu stvarnost Visokog. Iako su redakcije našeg sajta i Radija Q u ovo predizborno vrijeme zauzele stav pasivnih posmatrača siline gluposti koja se pojavljuje u javnosti, nismo mogli ostati ravnodušni na jedan mail koji nam je poslao akademski slikar Mirza Mameledžija, kao reakciju na sve obmane i laži koje slušate proteklih dana i narednih 12.

Mail se sastoji od četiri slike i na najbolji način oslikava visočku stvarnost. Oni koji žive ovdje znaju za dvije poznate ilustracije na zidovima u glavnoj visočkoj ulici, a koje oslikavaju privredni razvoj i napredak šire društveno političke zajednice kroz nekadašnje gigante i ponos grada “Vitex” i “Velepromet”. Slika koja oslikava pune ruke posla u tekstilnoj industriji “Vitex” naslikana je kod pošte, dok je slika pune korpe prosjećnog “Veleprometovog” potrošaća iz srednje klase osamdesetih naslikana na zidu u starom Zanatskom centru.

Gospodin Mameledžija je uradio određene korekcije, koje oslikavaju šta se desilo u međuvremenu koje je donijelo pretvorbu i privatizaciju, te pojedince učinilo bogatim, a srednju klasu bijednom. Lokalni političari i oni koji misle da to jesu trebali bi izvući malo pouke iz  ovih ilustracije i smanjiti obećanja i laži, jer da znaju bilo šta drugo da rade ne bi se “kezili” sa plakata koje obećavaju ništa i jeftinim kampanjama i sitnim plaćenicima unutar njih lagali pošten svijet. O čemu se radi pogledajte u sekciji “Foto Korner”.