Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Općina koči projekat kanalizacije u Carici – Nema besplatne vode sa lokalnih vodovoda

Jedan od  projekata koji se finansira  s kantonalnog nivoa iz ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a  koji još nije dovršen je  izgradnja fekalne kanalizacije u Naselju Carica. Do sada je realizovan sa oko 170 000 KM – izjavila je za Radio Q ministrica Džonlagić.

“Moram naglasiti da u ovom projektu, Agencija slivovi rijeke Save učestvuje sa  150 000 KM, općina Visoko sa 20 000 KM. Ministarstvo je do sada u ovaj projekat uložilo 20 000 KM, a  planirano je još 30 000 KM. Zbog toga što nije urađena kvalitetna priprema odnosno nisu riješeni imovinskih odnosi i građevinska dozvola, što je obaveza općine, sad smo došli u situaciju da na dvije lokacije u krugu građevinskog preduzeća Zvijezda, koja iz nekih razloga osporava prolazak kanalizacije tom lokacijom, ne možemo dovršiti ovaj projekat. Aneks ugovora na 29 000 KM i 19 000 KM  za završetak ovog projekta ja sam odbila da potpišem dok se ne riješe ovi imovinski odnosi, odnosno dok ne bude obezbjeđena građevinska dozvola” – ističe ministrica Džonlagić.

 

Prema njenim riječima, tender je bio raspisan u oktobru prošle godine  i ovo je ministarstvo “prešlo” preko činjenice da nije obezbijeđena građevinska dozvola, zbog bojazni da  ne propadne planiranih 150 000 KM  čemu je mogla doprinjeti  transformacija javnog preduzeća u agenciju i kraj budžetske godine.

“Ja sam početkom januara potpisala ovaj ugovor očekujući da će općina Visoko obezbijediti  građevinsku dozvolu u narednih nekoliko mjeseci,  a ne da se dovedemo u situaciju da imamo obezbjeđena sredstva koja stoje godinu dana, ne možemo da završimo ovaj projekat. Sve što se do danas uradilo je nekih stotinjak metara kroz krug Zvijezde. Imam informaciju da postoji još jedan problem na privatnoj parceli. Ne znam zašto se to još ne rješava, da i ovaj projekat kompletiramo i  zatvorimo finansijsku konstrukciju od 220 000 KM”.

 

Prema riječima ministrice Džonlagić završeni vodovod u Tušnjićima mogao bi biti prvi vangradski vodovod na kojem će se početi primjenjivati Zakon o vodama. Naime, vlasnici mjesnih vodovoda su dužni  bezbijediti tekuće investiciono održavanje mjesnog vodovoda, sredstva za amortizaciju i troškove  pregleda ispravnosti  vode za piće.

“Svi mjesni vodovodi koji služe za snadbjevanje vodom za piće  preko 500 stanovnika, mogu se uz saglasnost vlasnika  u roku od pet godina od stupanja na snagu Zakona o vodama, predate na upravljanje komunalnom preduzeću iz ove oblasti” – istakla je Džonlagićeva te naglasila da stanovnici moraju da shvate da se voda mora plaćati. Cijena isporučene vode iz lokalnog vodovoda ne može biti ispod cijene kojom se ne mogu pokriti troškovi njenog održavanja (tekuće održavanje, amortizacija i ispitivanje vode) .

Trebat će vremena da se ljudi upoznaju s novitetima, da se utvrdi način prikupljanja sredstava  i iznos, a ministrica Džonlagić je mišljenja da bi veći vodovodi trebali preći u upravljanje konunalnih preduzeća, što bi olakšalo dotok vode prilikom kvarova i ispravnosti vode za piće.  

 

Vodovod Tušnjići čija je finansijska konstrukcija iznosila 281 000 KM, 100 000 KM je finansirala Agencija slivovi rijeke Save , te kantonalno ministarsvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa 181 000 KM, što znači da je cijeli projekat finansiran s kantonalnog nivoa.

Mirzeta Džonlagić istakla je i radove na vodovodu u BMahali koji je finasiran iz fonda vodnih naknada sa  25 677 KM čija je realizacija u toku.