Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pincom.info: “Dani” ponovo o Fondaciji i Andrewu

 

BH magazin Dani piše kako je Fondaciju: Arheološki park Bosanska piramida Sunca nakon konferencije u Sarajevu napustio jedini profesionalni arheolog. Magazin tvrdi kako je upravo manipulacija javnošću glavni razlog zbog kojeg je Osmanagićevu Fondaciju odlučio napustiti i Britanac Andrew Lawler – čovjek kojem je Osmanagić pripisao dešifrovanje “natpisa iz tunela Ravne”, kao imena “Rasim”.

Fondacija je na njega pokušala izvršiti pritisak da potpiše ugovor prema kojem “ni tokom ni nakon prekida radnog odnosa u Fondaciji neće nikome, pa ni budućim uposlenicima, otkriti, odnosno objaviti bilo kakve poslovne tajne, povjerljive informacije…”, pišu Dani.

Lawler se prema ponuđenom ugovoru trebao obavezati da će “vratiti Fondaciji sva dokumenta i vlasništvo, uključujući (i ne samo): crteže, nacrte, izvještaje, priručnike, korespondencije, kompjuterske ugovore i sve druge materijale i kopije materijala u vezi s Fondacijom”.

Ono što najviše upada u oči jeste da se radi o tipičnom NDA ugovoru (Non-disclosure agreement, tj. ugovor o čuvanju poslovne tajne), kakav se potpisuje s kompanijama i korporacijama, a ne neprofitnim organizacijama za kakvu se Osmanagićeva Fondacija izdaje.

Nadalje, piše magazin takvi ugovori se potpisuju s firmama koje žele zadržati svoje intelektualno vlasništvo, izvjesnu tehnologiju i sl., a ne između arheologa čiji rad obavezno mora biti transparentan i neprofitne organizacije koja ne može imati poslovnih tajni.

Ipak, tajnovitost ima svoj razlog i o tome nam govori drugi razlog Lawlerovog odlaska, a to je Osmanagićev pritisak zbog kojeg je morao izmijeniti svoj rad o radiokarbonskom datiranju uzorka drveta iz tunela Ravne. Osmanagić je želio rad s mnogo više “pretpostavki” koje bi išle u njegovu korist.

(pincom.info)