Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priča o arheologu sa Cambridgea, koji u Visokom radi kao konobar u salonu zabave!?

Priča, životna priča o kojoj govorimo u ovom tekstu nekome će vjerovatno biti poznata, nekome ne, ali svi oni koji Visoko “posjete” barem jednom sedmično, a posebno visočka okupljališta mladih znat će o kome se radi.

Zove se Andrew Lawler i u naš
mali simpatični gradić stigao je prije tri godine, kao tada već priznati arheolog sa diplomom u svijetu cijenjenog Camridgea, te se odmah priključio Fondaciji APBPS kao arheolog u projektu otkrivanja piramida.

Rođen i odrastao u velškom gradu Llanelliu Andrew (u nastavku po bosanskom Endrju) je svoju profesionalnu karijeru započeo u Londonu, a poslije toga i na nekoliko arheoloških nalazišta širom Europe, da bi ga taj arheološki put na njegovu sreći ili možda nesreću doveo do Bosne i već spomenutog Visokog.

Endrju je u Visoko stigao prije tri godine, priključio se Fondaciji, a već nakon nekoliko dana je našao i alternativni smještaj u Visokom, a naravno uz poznanstva sa prvim prijateljima u Visokom naučio je i prve i osnovne riječi bosanskog jezika, a one su bile k…c, p…a, hvala, molim jedno pivo i dobar dan. I dok je bosanska dolina piramida doživljavala procvat uz veliki broj turista do tada su i njegovi arheološki izvještaji bili priznati i gotovo svake sedmice prezentirani bh. i stranoj javnosti. Uz radove u Fondaciji Endrju upoznaje i momke iz navijačke skupine BH Fanaticos kojih je u Visokom možda i najviše, a tu počinje i ljubav prema ovoj zemlji i njenoj nogometnoj reprezentaciji. Postaje i član BHF-a, a njegovo prvo gostovanje sa BHF-om (u Turskoj) donosi mu i novi nadimak po kojem će ga oslovljavati u Visokom, a koji mu je podario Nemesis. Nadimak Pašaga (dvije turske titule u jednoj) zaradio je na gostovanju reprezentacije BiH u Istanbulu i Pašaga ostaje Pašaga. Nakon gostovanja i zarađenog novog bh. nadimka odlučio je ljubav prema BiH iskazati na još jedan način, ukoliko ga vidite u kratkim pantalonama ili u šorcu primijetit ćete na njegovoj lijevoj nozi istetoviran ljiljan (za one koji ne znaju ili su zaboravili – ljiljan je znak bosanskih kraljeva, te znak sa prve bh. zastave).

U Visokom je Pašaga (Andrew, Endrju) imao namjeru pokrenuti i prvi ragbi klub po engleskim pravilima igre (ta ideja je gotovo stigla i do realizacije, stigli su dresovi, nekoliko lopti, međutim interes mladih nije bio pretjerano veliki da bi se skupila jedna ragbi ekipa, pa je ideja odgođena do daljnjeg). Ono što lično znam i u što sam se uvjerio u razgovorima sa Pašagom je to da je mnogo prijatelja iz Velsa I Engleske uspio nagovoriti da u dođu u posjetu u Visoko (između ostalih I žurnalista Hauel, te studentice historije takođe sa Cambridgea), a ono što je još fascinantnije je to da je prilikom njihovih prvih posjeta našem gradu I državi svima njima prvo održao čas iz historije u kojem ih je upoznao o hiljadugodišnjoj državnosti ove zemlje, te agresiji koja je ovu zemlju zadesila, a o kojoj u svijetu I nisu znali baš mnogo I smatrali su da se radilo I plemenskim sukobima.

I onda nakon svega učinjenog, nakon njegove odluke da zauvijek (koliko mogne finanskijski da se održi) ostane u našem gradu i BiH stigao je rstanak sa Fondacijom APBPS, te junak naše priče od prije nekoliko dana je ostao bez posla, samim tim i bez mogućnosti egsistencije na ovim prostorima, koji su mu se urezali u srce i koje nije imao namjeru napustiti.

Trenutno je taj isti cijenjeni arheolog sa Cambridgea, čovjek čije arheološke izvještaje Fondacija još uvijek koristi, a nije njen član, arheolog koji je obišao više od deset bitnih nalazišta širom Europe i tako unedogled, dakle danas taj arheolog radi kao konobar (ili barmen kako on voli reći) u salonu zabave Asia prekoputa Pošte u Visokom i ukoliko ga još niste upoznali eto najlakše prilike za to – posjetite salon zabave Asia, kupite nekoliko žetona za bilijar ili pikado i on će vas ljubazno uslužiti na nekoj verziji polu bosanskoj, a polu engleskog jezika. Od prije nešto više od mjesec dana Pašaga je i dio porodice Radija Q, a njegovu emisiju možete slušati ponedjeljkom od 21:00 sati, emisija je na engleskom jeziku, a u dva sata emitovanja nudi obilje kvalitetne muzike sa engleskog govornog područja, te često i neke ekskluzivne i po prvi put u BiH emitovane singlove. Dakle za sada se pozdravio sa poslom za koji je stručan, radi poslove koji mu donose tek toliko da se održi na životu u Visokom. Sramota za Visoko, sramota i za BiH, a bogami i velika sramota za Fondaciju koja je čovjeka koji je tri godine radio za istu tu Fondaciju ostavila na ulici.

Prilika da se sramota ispravi su možda i lokalni izbori koji slijede, tako evo ideje svima onima koji obećavaju i koji se nadaju mjestima u Općini, da Pašagu zaposle na neko mjesto, samim tim da ga ostave u našem gradu, a on će kao i do sada mnogo puta priču (naravno onu pozitivnu) o našem gradu i našoj zemlji širiti ljudima koji dolaze sa vanjske strane granica BiH. Dakle prilika još uvijek postoji, prije par dana mi je rekao da je ovdje do 23. septembra i ukoliko do tada ne nađe neki posao da vjerovatno napušta Visoko i BiH zauvijek. Dakle prilika je do 23. septembra, možda je neko i iskoristi, a na taj način zaradi i poneki izborni poen, ali ono što je sigurno je da će zaraditi puno više od izbornih poena, zaradit će drugu vrstu nagrade, puno bolju, a mi ćemo se i dalje družiti sa našim i vašim Pašagom, a stranci će nam dolaziti bez obzira da li ćemo pronaći piramide ili ne.