Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sutra počinje predizborna kampanja: Neka igre počnu!

Sutra u BiH počinje predizborna kampanja za lokalne izbore 5. oktobra, koja će trajati do izborne šutnje 4. oktobra, u 7 sati. Svi kandidati i kandidati i stranke biće rigorozno kažnjavani za retoriku koja navodi ili podstiče mržnju ili nasilje – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevue Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

 

“Kandidati i stranke biće kažnjavani i za retoriku simpatizera na isti način kao što je uprava kluba odgovorna za ponašanje navijača. Ne možemo unaprijed komentarisati koje izjave bi mogle biti kažnjene, ali biće to slučajevi u kojima postoji neka uzročno-posljedična radnja i svaki slučaj će biti razmatran zasebno, u kontekstu činjenica koje se odnose na taj slučaj”, kazao je Arnautović, dodavši da su kazne od 10.000 KM do skidanja kandidata s liste i poništenja ovjere političkog subjekta.

 

Arnautović je naglasio da niko ne može zabraniti aktuelnim dužnosnicima da svoju poziciju i javne nastupe zloupotrijebe u predizborne svrhe, dok je član CIK-a Tihomir Vujičić dodao da je za takve slučajeve najveća odgovornost na medijima i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

 

“Mediji moraju voditi računa da, kada nekog predstavljaju, daju samo njegovu funkciju u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, a ne i stranačku pripadnost”, rekao je Vujičić.

 

Arnautović je dodao da su ovi izbori važni i izbog biranja predstavnika nacionalnih manjina.

 

“Izabrani predstvanici će, bez obzira na manjinu kojoj sami pripadaju, štititi interese svih manjina koje žive u toj opštini”, objasnio je on.

 

Član CIK-a Branko Petrić pojasnio je da je u ovom izbornom procesu novina to što CIK BiH nadzire rad svih zaposlenih u izbornoj administraciji.

 

“Oni mogu biti kažnjeni smjenama, suspenzijama i zabranom rada”, kazao je Petrić.