Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana

 

Kao i na području cijelog Ze-do kantona, tako je i u opštini Visoko održana javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Ze-do kantona za period od 20 godina. Javna rasprava je održana u Velikoj sali Opštine Visoko, a stanovništvo i ostali subjekti ove opštine popunili su salu, te aktivno uzeli učešće u ovoj, za Ze-do kanton, veoma bitnoj stvari. Uvodnu riječ na javnoj raspravi imala je Edina Islamović, pomoćnik ministra za prostorno uređenje u Vladi ZDK-a, koja je u kratkim crtama prisutnima objasnila važnost jednog ovakvog plana, te naglasila da ovo nije krutno rješenje, jer se plan može dorađivati i mijenjati do konačnog prijedloga.
O određenim terminima i o samom toku izrade plana govorio je Branislav Sajević, predstavnik nosioca izrade Prostornog plana, dok je detaljnu analizu predočila Samira Spahić Rustempašić, također iz Kantonalnog zavoda za urbanizan i prostorno uređenje Zenica.
“Treba reći da su susjedni kantoni i Republika Srpska uglavnom već usvojili svoje Prostorne planove, te tom prilikom nisu poštovali Ze-do kanton i njegove granice. Zbog toga je i ovaj plan jako bitan za nas, a trebam reći da nam je u njegovoj izradi mnogo pomogao i 3D model terena, jer smo na taj način mogli uvidjeti sve prirodne resurse koje posjedujemo.” – dodao je Sajević.
Nakon njihovog izlaganja, uslijedila su pitanja i konstatacije prisutnih stanovnika Visokog, koji generalno, nisu bili baš oduševljeni predloženim planom, prije svega ulogom Visokog u njemu.
Zanimljivu konstataciju iznio je i stanovnik Visokog, Enver Čerimagić, koji je istakao da bi ovaj plan mogao biti na određeni način kočnica za razvoj opština ZDK-a, jer bi po tome moglo doći do slučaja da ako nešto nije planirano u ovom planu, onda to neće moći da se realizuje u budućnosti, bez obzira što će postojati mogućnosti, pa i potrebe za to.