Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Blokirana imovina KTK u Visokom: Za izmirenje 6 miliona KM duga, Poreskoj upravi ponuđen objekat vrijedan 10 miliona KM

Zbog milionskog potraživanja Poreska uprava blokirala je imovinu KTK u Visokom. Radi se o dugu od skoro 6 miliona KM za neizmirene doprinose radnicima  i oko 100 000 KM poreza za  period 1997. – 2000.g. u iznosu od oko 3, 9 miliona KM plus kamate od 2 miliona KM. Upravo ovo opretećenje sprječava menadžment  da pristupi privatizaciji dijela preduzeća KTK na čijem je čelu Senad Bilalović.

“Ključ svega je poreska deblokada. Ako ona ne bude izvršena, sumnjam da će se bez argumentacije, koju mi već godinama osporavamo, moći pristupiti privatizaciji. U pitanju su doprinosi iz perioda 1997.- 2000.g.koji su proknjiženi, mi smo to platili, što potvrđuju iz Penzijsko invalidskog osiguranja i Zdravstvenog osiguranja, međutim poreska Uprava koja vrši kontrolu, to ne smatra validnim” – izjavio je danas novinarima Bilalović nakon sastanka sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije mr. Vahidom Hećom. Sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić te predstavnik Sindikata KTK Ramiz Omanović.

 

Menadžment KTK i dalje osporava ovo dugovanje, ali je u potrebi da ponudi parcijalnu hipoteku da bi se oslobodio prostor za privatizaciju. Radi se o objektu u Topuzovom polju koji je procjenjen na 10 miliona KM kako bi se riješila dugovanja i bila omogućena privatizacija dijela preduzeća koju podržava i 1200 trenutno zaposlenih radnika KTK.

Kako ističe Ramiz Omanović, predsjednik Sindikata KTK radnicima ovog preduzeća nije jasno zašto odgovorni na federalnom nivou  ne ubrzaju ovaj proces i ne omoguće privatizaciju dijela KTK fabrike u Goruši za koju je Prevent već poslao pismo namjere i najozbiljniji je kupac.

 

“Metodom male privatizacije pristupit će se prodaji dijelova preduzeća KTK, kada se za to steknu uvjeti” – potvrdio je direktor  Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić i dodao  da bi se na taj način zadržali radnici, a dobivena sredstva bi se iskoristila na uvezivanje radnog staža.

Ganić ističe da je poresko opterećenje najveći problem za privatizaciju.

 

Iako je žalbeni  postupak još u toku i nisu potvrđena ova dugovanja, Poreska uprava ima tu mogućnost da već potražuje ova sredstva i izvršena je blokada.Taj postupak blokira proces privatizacije, a  federalni ministar  Hećo pokušat će pomoći i ubrzati proces deblokade.

 

Do narednog četvrtka bit će predate nova dokumentacija u poresku Upravu s ponudom  10 miliona vrijedne fabrike u Topuzovom polju. Hoće li se na taj način moći izmiriti dugovanja i znači li to zeleno svjetlo za Preventu za gorušku fabriku, bit će poznato do polovine ovog mjeseca.