Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CIK BIH upozorio političke subjekte da ne koriste ‘jezik mržnje’ tokom izborne kampanje

Dva dana prije zvaničnog početka izborne kampanje za oktobarske lokalne izbore, Centralna izborna komisija (CIK) BiH pozvala je danas sve političke subjekte na poštivanje zakonskih odredbi i pravila ponašanja, upozorivši ih posebno na zabranu korištenja jezika mržnje u izbornoj kampanji i mogućnost sankcioniranja stranaka, koalicija ili nezavisnih kandidata koji eventualno počine prekršaj. 
Izbornim zakonom BiH predviđene su sankcije za one političke subjekte koji budu tokom kampanje korisitili “zapaljivu retoriku”, te je CIK ovlašten izreći novčanu kaznu do 10.000 KM, ukloniti ime kandidata sa kandidatske liste, ukoliko se utvrdi da je on lično odgovoran za povredu zakonskih odredbi, ili, u najdrastičnijem slučaju kršenja pravila, da poništi ovjeru političkog subjekta. 
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović pozvao je sve političke subjekte i njihove pristalice, te zaposlene i na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike, od izjava koje dižu tenzije, te da vode konstruktivnu a ne destruktivnu izbornu kampanju. 
“Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i od njihove učestalosti”, izjavio je Arnautović. 
On je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio da ovogodišnjišnji lokalni izbori u BiH imaju posebnu važnost koja se ogleda u činjenici da će, nakon gotovo 100 godina, po prvi put birači imati mogućnost neposredno birati predstavnike nacionalnih manjina u zakonodavna tijela lokalne uprave i samouprave (općinsko vijeće, skupština opštine, gradsko vijeće, skupština grada), koja su to predvidjela svojim statutima. 

U Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.024.127 birača, koji će 5. oktobra glasati za 280 političkih subjekata: 72 političke partije, 41 koaliciju, 147 nezavisnih kandidata i 20 listi nezavisnih kandidata. 
Ukupno je ovjereno 29.043 kandidata, od kojih 64,72 posto muškaraca i 35,28 posto žena. 
Za načelnike općina/opština ovjereno je 566 kandidata, za općinska vijeća/skupštine opština 28.371, a za nacionalne manjine 106 kandidata. 
Na izborima će biti birano 3.186 redovnih mandata u općinska vijeća/skupštine opština i 37 mandata za predstavnike nacionalnih manjina, te 139 načelnika općina/opština i gradonačelnik Banjaluke.