Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naučnici u Sarajevu o “Bosanskoj dolini piramida”

 

Oko 50 evropskih i svjetskih naučnika okupilo se danas u Sarajevu na Prvoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o Bosanskoj dolini piramida (ICBP).  Skup je otvorio predsjednik ICBP konferencije prof. dr. Nabil Muhammed Swelim, trostruki doktor nauka iz arheologije i egiptologije, ustvrdivši da će ova konferencija utvrditi poziciju bosanskih piramidalnih uzvišenja u piramidalnoj nauci.

-Očekujem da dobijemo naučno priznanje iz različitih dijelova svijeta, kazao je prof. dr. Swelim, a oponentima postojanja piramida u Visokom je poručio:

-To su piramide i ova konferencija se organizira da bi pokazala da one to zaista jesu. Ko god se ne slaže s ovim mišljenjem vjerovatno nije informisan o piramidama, kazao je on.

Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida sunca” i potpredsjednik ICBP konferencije Semir Osmanagić tvrdi da je pitanje “vjerujete li ne vjerujete u piramide u Visokom” pogrešno postavljeno.

Kako je pojasnio, pitanje je koji je odnos prirodnih sila i ljudske intervencije i koliko je čovjek zaslužan za oblikovanje ovih piramida. Ova naučna konferencija će, navodi on, pomoći da se dođe do odgovora na ovo pitanje.

-Na početku smo jednog dugog puta, nailazićemo na poteškoće i protivljenja, ali bićemo uporni. S više otkrića biće više senzacija i turista, mišljenje je Osmanagića.

Najavljuje da bi se ovakve naučne konferencije o piramidama trebale održavati svake dvije godine, a zagovornik je i formiranja globalnog centra za istraživanje piramida sa sjedištem u Sarajevu. Učesnicima Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida, koja će trajati do 30. augusta, obratili su se potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić, savjetnik federalnog premijera Nedžada Brankovića Timur Numić, ambasador AR Egipat u BiH Ahmed Katab, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik Opštine Visoko Munib Alibegović.
 
Oni su iskazali podršku projektu istraživanja Bosanske doline piramida kao razvojnom projektu ne samo za Visoko nego i za cijelu BiH, te zainteresiranost za njegov krajnji rezultat.

(Fena)