Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

MDD “Merhamet” OO Visoko uspješno realizovali humantiranu akciju

 

U nedjelju 24.08.2008. godine nakon dvadeset dva dana trajanja akcije “Zrno po zrno pogača …“   koja je organizovana za potrebe prikupljanja prehrambeno-higijenskih artikala namijenjenih za pomoć povratnicima u Istočnu Bosnu, odnosno područje Srebrenice, naselje Ljeskovik, koju su organizovali HO „Merhamet“ MDD, Opštinski odbor Visoko u saradnji sa Omladinskim udruženjem „Bedem“ iz Donjeg Moštra i Islamskom zajednicom Medžlisa Visoko i Medžlisa Gračanica prikupljeno je i distribuirano oko 4,5 tone hrane, higijenskih sredstava i odjevnih artikala.
Ovo je još jedna u nizu aktivnosti, kako Merhameta tako i volontera Bedema koji su po ko zna koji put pokazali da znaju prepoznati pravo vrijeme i mjesto gdje i kad je pomoć najpotrebnija. 
U toku trajanja ove velike humanitarne akcije nesebičnu pomoć za povratnike u spomenuto područje pružili su građani opštine Visoko i pojedini privredni subjekti kao što su : Vispak – Visoko, Mlin Muzuri, Rampart Visoko, JKP Visočica, Suša-comerc , Vinex….. uz konstataciju da su i drugi brojni mogli i vjerujemo, trebali učiniti isto, ali njihov doprinos ovog puta je izostao.
OU Bedem je za ovu priliku iz vlastitih sredstava angažovalo i autobus za zainteresovane posjetioce koji su mogli besplatno otputovati u naselje Ljeskovik i jedan dan u ovo predramazansko vrijeme provesti sa povratnicima, odnosno stanovnicima Ljeskovika.
Akcija „ Zrno po zrno pogača…“ imala je više značajni karakter koji smo, nadamo se, uz Božiju pomoć i ostvarili. Neki od ciljeva bili su da se prikupi izvjesna količina humanitarne pomoći za povratnike koji žive u ovim pasivnim krajevima, da im se pokaže i na djelu dokaže da nisu zaboravljeni i ostavljeni, te da se u ovim mubarek danima posjete domovi ovih hrabrih ljudi kojima medvjedi po avlijama hodaju i koji se nažalost, u svakodnevnici često koriste za potkusurivanje raznih političkih „talova“.
Mi ćemo i dalje nastaviti da pomažemo tamo gdje je pomoć potrebna,
zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji uzeše učešće u ovoj akciji u nadi da će svoja dobra djela naći tamo gdje ona budu najpotrebnija!
 
                                                                                     Sekretar HO „Merhamet“ MDD
                                                                                                Osnovni odbor Visoko
                                                                                                       Senad Goralija