Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Esad Durajlić prvi predsjednik OO SDA Visoko: ASDA je samo paravan za novi nerad u stranci

Svečana akademija u povodu 18. godina  od osnivanja Stranke Demokratske Akcije, bit će održana u srijedu 27.augusta u Sali Gradskog kina u Visokom. Tim povodom danas je održana  press konferencija ove stranke na kojoj su govorili aktuelni predsjednik Općinskog odbora mr. Ahmet Kurspahić, te jedan od prvih članova i predsjednika  Esad Durajlić.

 

“Ovih posljednjih 13 godina SDA se bori za cjelovitost, nezavisnost, za privredni prosperitet i sve vrijeme cilj nam je da  BiH uđe u EU. Evropski su ciljevi i naši ciljevi” – izjavio je Kurspahić

 

SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu. Bila je  prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao „Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-historijskom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“. Istaknut je „poseban interes za očuvanje Bosne i Hercegovine kao zajedničke države Muslimana, Srba i Hrvata. “SDA će se energično oduprijeti pokušajima destabilizacije BiH, njene podjele i svojatanja, bez obzira sa koje strane takve i slične pretenzije dolazile“ – stoji u deklaraciji stranke.

Jedan od prvih predsjednika SDA u Visokom bio je Esad Durajlić koji je danas evocirao uspomene na prve dane ove stranke.

“ Sjećam se jedne prilike kada je ovdje 1994.g. boravio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. Tokom razgovora s nama on je tada istakao da se Stranci ne smije prišiti nikakva etiketa kao Stranci sklonoj nekakvim, da takav termin iskoristim – “hapanjima”, uzimanjem materijalnih sredstava. Ušao sam u razgovor s Izetbegovićem i rekao mu  da je to principijelno pitanje i da niko nema prava na to. Stranka mora biti čista” – prisjetio se Durajlić

Durajlić je kratko prokomentarisao  osnivanje ASDA u Visokom kojoj su se priključila  pojedina imena s nekadašnjih kandidatskih lista i sada već bivših članova  rukovodstva OO SDA Visoko.

“Šta je ASDA? To je samo paravan za novi nerad u stranci. Ja smatram, sada kao samo obični član SDA, da takve ljude koji traže nekakvu ASDA, da su to po konceptu ljudi koji žele ponovno nekakva ostvarivanja materijalnih sredstava” – izjavio je Durajlić.

Svečana akademija u povodu 18. godina postojanja SDA  u Visokom, bit će održana u srijedu 27.augusta u 19.30 sati u Sali gradskog kina Visoko. Na akademiji će govoriti i aktuelni predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić.