Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Glasački listić koji dozvoli svakoj budali da ga popuni je “turbo folk”

Pripremajući se za predstojeće lokalne izbore i analizirajući trenutnu situaciju u kojoj je već sve poznato (mislim na političke subjekte i liste kandidata), osim dojma da sve stranke imaju prosjećne liste i imena na njima, nisam se mogao oteti dojmu da teme u kojima ćemo tražiti mišljenja političkih stranaka nisu ništa drugačije od onih iz 2000-te godine. Konsekventno tome, osam godina se ništa nije radilo niti uradilo. Jedino odstupanje u cijeloj priči su dva problema koja su se nametnula sama po sebi, a to su Preventov smrad i bezbjedonosna situacija.

U utrci za načelnika imat ćemo revanš od prije četiri godine, sasvim je jasno da će se utrka za mjesto prvog čovjeka Općine voditi između Asmira Hodžića i Muniba Alibegovića, dok će ostali igrati epizodne uloge sa samo jednim pitanjem, ko će čije glasove uzeti. U septembarskim kvalifikacijama neće biti onih koji su izmijenjali sve dresove da bi naposljetku nastupili kao nezavisni kandidati, tek toliko da nekoga zajebu i uzmu novac koji ih sljeduje kao političkog subjekta koji učestvuje na izborima, a radi se o novcu poreznih obveznika. Ovaj put imamo interesantnu situaciju u SDA, gdje im se pojavila alternativa, kako u mjestima za vijeće, tako i na mjestu načelnika,  sa istim imenom i prefiksom “A”. Kada pogledamo ko je osnivač te sranke i ko stoji iza svega, teško da mogu daleko dobaciti, ali sasvim sigurno mogu unijeti pomutnju. Varijanta u kojoj bih ja razmišljao o iseljenju iz Visokog je da većinu u Vijeću nakon 05.10., imaju ove dvije stranke.

Šta im je alternativa?

Ništa! Stranka za BiH očekuje puno vođena trijumfalnim rezultatima sa Općih izbora, procjene i prve ankete kažu da tako i neće biti. Previše su zaneseni stolicama u koje su zasjeli na Federalnom i Kantonalnom nivou, pričaju kako su namaknuli značajna sredstva i projekte u Visoko i “lokala” ih ne zanima. Seljaci koji po Visokom misle da su medijska slika najbolje znaju da ukoliko nisi “hadžija” u sopstvenom selu, teško možeš biti u gradu. Tako će neslavno završiti i visočki predstavnici koji su zaboravili ko su i šta su i kako su došli na pozicije na kojima jesu. Da Haris Silajdžić u utrci za predsjednika prije dvije godine nije ubjedljivo pobijedio u Visokom, ne bi ni oni bili gdje jesu i ne bi imali plate i dnevnice kakve imaju. Očito su to brzo zaboravili.

SDP je još uvijek u vremenu Edvarda Kardelja, Milovana Džilasa i Ðure Pucara – Starog. Slogan “Za čovjeka” je možda i dobar, ali za kojeg čovjeka!? SDP ukoliko bude zadržao tri vijećnička mjesta koliko ima, treba biti zadovoljan. Ukoliko kojim slučaje dobije koje mjesto više, to mogu zahvaliti samo trenutno u narodu omiljenom Željku Komšiću, nikako svojom ulogom u visočkog društvu. Umjesto ovih lokalnih izbora OO SDP Visoko bi pod hitno trebao napraviti unutrašnje izbore u Opštinskom Odboru.

Posebno je interesantna jedna druga stvar. SDA je recimo javno unutar svojih redova i iz usta svojih osnivača iz 1990 bila protiv nove kandidature Muniba Alibegovića, čak i na Kantonalnom nivou. SBiH kao ozbiljno računa na pobjedu Asmira Hodžića, ali stiče se dojam da bi vodeći kadar u toj stranci bio jako nesretan da on i pobijedi. SDP u prvi mah nije ni želio da ima kandidata uopšte i onda se u zadnji čas odnekud pojavio bivši nastavnik Nurija Rašidović. Uz sve ovo Visoko i nije imalo ništa bolje ni ponuditi što je jako žalosno i depresivno.

Već su počele i priče ko je u koga i ko je za koga? Isti poltroni, dupelizci i uvlakači su opet u istim prvim redovima i na istoj distanci čekaju ishod, kako bi našli što bolji put do anusa nove demokracije i demokratskih promjena u svoju korist.

Što se tiče medija, dužan sam i jedno objašnjenje. Sve što vidite na ovoj stranici i pročitate od 05.09.-05.10. plod je samo i isključivo materijalnog interesa i ne odražava stvove pojedinca unutar redakcije. Isto važi i za Radio Q. U Visokom ima dosta onih koji po ubjeđenju misle da su mediji, ali neka se ljudi malo igraju, bolje nego da piju, puše travu i bave se promiskuitetnošću. U Visokom maju dvije opcije, jedna je javni medij kojeg finansira Općina i tako njihov rad treba i posmatrati i drugi koji se zove privatnim, čiji je dio i www.visoko.co.ba.

I dok u stanju analne retencije čekamo nove izbore, nove laži, obećanja, prevare, novog načelnika, novu zakonodavnu i izvršnu vlast, ja ću malo skoknuti do mora. Onima koji će porešno protumačiti ovaj tekst predlažem da nađu kakve cure pa se malo isprazne ili ako su oženjeni neka malo iznenade ženu umjesto bezveznih komentara. Ako nemaju ni ženu ni curu, evo im jedan dobar link www.free6.com.

U zdravlje … 🙂